Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

75 jaar vrijheid in literatuur en kunst?

drs. Annemiek de Schepper

geschiedenis zomeracademie

2G0 210
Amersfoort

Marc Chagall was een van de ongewenste kunstenaars.

Course Reviews

Still no reviews

Marc Chagall was een van de ongewenste kunstenaars.

’s Ochtends vertelt Annemiek de Schepper, schrijfster van de roman De stille oorlog van mijn vader over de totstandkoming van haar roman en wat haar persoonlijke aanleiding en motivatie was om het boek te schrijven. Daarnaast spreekt ze over achter­gronden en de globale feiten van de Slag om de Schelde in het licht van 75 jaar vrijheid. Ze licht toe waarom dit volgens historici een ‘vergeten’ oorlog is. En natuurlijk leest zij een aantal fragmenten voor, waarin u kunt horen wat feit en fictie is.

’s Middags neemt Josée Claassen u mee naar het jaar 1937, waar in München door de nazi’s een grote tentoon­stelling over ‘entartete’ (ontaarde) beeldende kunst werd gehouden. In 1938 vond eenzelfde soort tentoonstelling plaats, maar dan over ‘entartete’ muziek. De tentoon­stellingen waren bedoeld om ongewenste kunstenaars te schande te maken. Wat was de aanleiding voor deze tentoonstellingen en wie waren die ontaarde kunstenaars en componisten? Tijdens het college ziet u afbeeldingen van werk van onder meer Marc, Kirchner en Chagall en hoort u een bijzonder Jiddisch lied en muziek van o.a. Schreker en Strawinsky.

cursusdata:
13 juli 2020 (2).

tijd:
Maandag: lezing 1 van 11.00 – 13.00 uur; lunch 13.00 – 13.45 uur; lezing 2 van 13.45 – 15.45 uur.

plaats:
Kamp Amersfoort, Loes van Overeemlaan 19, 3832 RZ Leusden.

studiemateriaal:
Aanbevolen: Schepper, A. De stille oorlog van mijn vader. Schiedam: Uitgeverij Mare, 2019. Baron, S. et al. Entartete Kunst. Das Schicksal der Avant-Garde im Nazi-Deutschland. München: VG Bild-Kunst, 1991. Overbeeke, E., Samama, L. (red.). Entartete Musik. Verboden muziek onder het nazi-bewind. Amsterdam: University Press, 2004. NB. Alleen antiquarisch of via bibliotheken verkrijgbaar.

Prijs: € 70

Aantal plaatsen: 40

Startdatum: 13-07-2020

Periode: Zomer

Locatie: Kamp Amersfoort

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus

Duur : 2 bijeenkomsten

Er zijn twee bijeenkomsten op één dag

Ik heb een vraag