Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

75 jaar vrijheid herdenken

Literatuur en ‘Entartete Kunst’

Drs. Josée Claassen

geschiedenis zomeracademie

2G0 210
Amersfoort

Marc Chagall was een van de ongewenste kunstenaars.

Course Reviews

Still no reviews

Marc Chagall was een van de ongewenste kunstenaars.

Na uw aanmelding voor een cursus mag u een gratis lezing uitzoeken. Uw keuze kunt u per e-mail doorgeven aan hovo@uu.nl.
Ook kunt een tweede cursus volgen voor de helft van de prijs. U betaalt dan de helft van de goedkoopste cursus. Ook deze tweede cursus kunt u aanmelden via hovo@uu.nl.

Mw. A. de Schepper, schrijfster van de roman De stille oorlog van mijn vader, vertelt over de totstandkoming van haar roman en wat haar persoonlijke aanleiding en motivatie was om het boek te schrijven. Daarnaast spreekt ze over achtergronden en de globale feiten van de Slag om de Schelde in het licht van 75 jaar vrijheid. Ze licht toe waarom dit volgens historici een ‘vergeten’ oorlog is. En natuurlijk leest zij een aantal fragmenten voor, waarin u kunt horen wat feit en fictie is.

Mw. J. Claassen  neemt u mee in de wereld van ‘entartete’ (gedegenereerde) kunst tijdens het nazi regime. In het eerste college gaat het over de grote tentoonstellingen over ‘entartete’ beeldende kunst die in 1937 en 1938 in Duitsland gehouden werden. De tentoonstellingen waren bedoeld om ongewenste kunstenaars te schande te maken. Tijdens het college ziet u afbeeldingen van werk van onder meer Marc, Kirchner en Chagall en hoort u een bijzonder Jiddisch lied en muziek van o.a. Schreker en Strawinsky. In Londen werd in 1938, als reactie op de tentoonstellingen in Duitsland, de ‘entartete’ kunst juist op een positieve manier gepresenteerd. Ook ziet u werk van twee kunstenaars die beiden slachtoffer werden van de nazi’s: een beeldend kunstenaar, Chris Lebeau, en een componist, Viktor Ullmann. Het college eindigt met onvergetelijke muziek.

cursusdata:
13 (Annemiek de Schepper), 20, 27 (Jose Claassen) juli 2020 (3).

tijd:
Maandag 11.00 – 12.45 uur.

plaats:
Live online.

studiemateriaal:
Aanbevolen: Schepper, A. De stille oorlog van mijn vader. Schiedam: Uitgeverij Mare, 2019. Baron, S. et al. Entartete Kunst. Das Schicksal der Avant-Garde im Nazi-Deutschland. München: VG Bild-Kunst, 1991. Overbeeke, E., Samama, L. (red.). Entartete Musik. Verboden muziek onder het nazi-bewind. Amsterdam: University Press, 2004. NB. Alleen antiquarisch of via bibliotheken verkrijgbaar.

Prijs: € 75

Aantal plaatsen: 100

Startdatum: 13-07-2020

Periode: Zomer

Locatie: Live online

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus online

Duur : 3 bijeenkomsten

Ik heb een vraag