Bijeenkomst 1 – 18 oktober
Na de inleiding, waarin we kijken naar de economische en sociaal-culturele ontwikkeling, de bevolkingsgroei en de relatie met het migratiegedrag, komt het kleine bergstaatje Rwanda (18 miljoen mensen) aan de orde. Dit is de grote verrassing omdat het zich zeer snel moderniseert en niet alleen het toerisme heeft ontwikkeld, maar ook op het gebied van informatietechnologie probeert een regionaal centrum te worden.
Bijeenkomst 2 – 25 oktober
Egypte telt 100 miljoen mensen en heeft ingezet op een groter Suezkanaal met daarlangs industrieterreinen. Hierop moet industrie komen ten behoeve van een de export naar Europa, maar er moet ook zuiniger met Nijlwater omgesprongen worden. Dat water komt voor het grootste deel uit Ethiopië, een land dat een dam in de Blauwe Nijl gelegd heeft.
Bijeenkomst 3 – 8 november
Ethiopië (105 miljoen inwoners) wil middels de Grote Renaissancedam in de Blauwe Nijl stroom leveren aan andere landen en ook een industriële sector voor de export opbouwen. Het werkt nauw samen met China, maar de laatste jaren woedde er een burgeroorlog.
Bijeenkomst 4 – 15 november
Kenia (40 miljoen inwoners) is in bloei omdat de bevolking ondernemend is en zowel de industriële als landbouw sector ontwikkelt en op export gericht maakt.
Bijeenkomst 5 – 22 november
Tanzania ontwikkelt toerisme, mijnbouw en landbouw en is politiek stabiel, een van de successen van president Nyerere. Wat voor steun kan er aan zulke stabiele en veelbelovende landen gegeven worden, opdat de bevolking een toekomst in eigen land ziet?
Bijeenkomst 6 – 29 november
In het laatste college gaan we na welke Afrikaanse landen nu echt succesvol zijn en waarom. Welke conclusies kunnen uit de ervaring van deze vijf voorbeelden worden getrokken? Er zal ook dieper worden ingegaan op de rol van China, de grote verschillen tussen Afrikaanse landen en vaak ook binnen die landen. Toch is er sprake van een African Renaissance; het continent is ondanks burgeroorlogen in Somalië en Soedan in zijn geheel in bloei, in zowel de economische als culturele zin van het woord.