Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

“Al die discussie over dieren!”

Prof. dr. Saskia Arndt

natuurwetenschappen

3N0 132
Universiteit Utrecht

Hoe gaan wij om met dieren en waarom?

Course Reviews

Still no reviews

Discussies omtrent onze omgang met dieren zijn iets waarmee de Nederlandse samenleving regelmatig geconfronteerd wordt. Al vaak ontaarden deze discussies, die vanuit verschillende, soms uiteenlopende invalshoeken worden gevoerd, in controversie, confrontatie en conflict. Termen zoals ‘plofkip’, ‘proefkonijn’ of ‘megastallen’ vormen onderdeel van ons dagelijks taal­gebruik, maar gaan vaak gepaard met verontrusting en verbijstering. Discussies over dieren in Nederland, zoals in of bij de Oostvaarders­plassen, of over de terugkomst van de wolf worden voor een groot gedeelte uitermate emotioneel gevoerd. Verandering lijkt slechts langzaam door te zetten. Vragen doen zich voor, zoals: ‘Wat is dierenwelzijn precies? Kunnen wij dierenwelzijn meten? Hoe wegen wij onze eigen belangen af tegen de belangen van de dieren?’

In deze cursus belichten wij het perspectief van het dier en onze perspectieven op dieren. Denken wij anders over een konijn als het een huisdier is of als het een proefdier is? Hangen ons eigen welzijn en het welzijn van dieren samen? Hoe zal de toekomst van de veehouderij eruitzien in een wereld waarin wij streven naar duurzaamheid en geconfronteerd zijn met globale problemen zoals klimaatverandering? Wij zullen naast het behandelen van deze vragen proberen een rondleiding op de faculteit Diergeneeskunde te organiseren.

cursusdata:
18, 25 maart; 1, 8, 15 april 2020 (5).

tijd:
Woensdag 11.00 – 12.45 uur.

plaats:
Ruppertgebouw, Leuvenlaan 19-21, Utrecht Science park. 18/3:111-25/3:114;1/4:114-8/4:119-15/4:111

studiemateriaal:
Aanbevolen: Hoe is jouw welzijn? Vraag het aan het dier zelf! Animales-Voordracht 2018. Dit boekje wordt ter plekke uitgedeeld; Oratie prof. dr. Saskia Arndt. Dit wordt digitaal beschikbaar gesteld.

Onze docenten

Prijs: € 160

Aantal plaatsen: 40

Startdatum: 18-03-2020

Periode: Voorjaar

Locatie: Utrecht Science Park

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus

Duur : 5 bijeenkomsten

Ik heb een vraag