Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

Algemene relativiteitstheorie voor gevorderden

Dhr. dr. H. van der Lek

natuurwetenschappen

3N0 138
Utrecht

Een illustratief, maar enigszins misleidend plaatje: zwaartekracht als gevolg van kromming van de ruimtetijd in de buurt van een grote massa.

Course Reviews

Still no reviews

Deze cursus is een gedeeltelijke herhaling van die uit najaar 2018, maar nu aangevuld met werkcolleges.

Deze cursus is het vierde deel van de leergang ‘Relativiteitstheorie'. De cursussen worden na elkaar gegeven. Ieder deel kan ook goed los gevolgd worden.

Al snel na 1905 besefte Einstein dat de speciale relativiteitstheorie nog één groot manco had: de gravitatietheorie van Newton was er strijdig mee. Zijn oplossing was even geniaal als simpel: zwaartekracht bestaat niet! Immers, een vrijvallende waarnemer voelt geen gravitatie (wel angst waarschijnlijk), althans niet lokaal. Preciezer gezegd: zwaartekracht kan in een klein gebied in ruimte en tijd ‘weg getransformeerd’ worden door een geschikt gekozen referentiekader. Denk aan een kleine lift die gedurende een relatief korte tijd valt. Ondanks de verbluffende eenvoud van het idee bleek de weg naar de uitwerking een weerbarstige. De materie bepaalt de kromming van ruimtetijd. En die bepaalt hoe materie door het heelal beweegt. Alles experimenteel getoetst via de afbuiging van lichtstralen en de minieme verschuiving van de baan van Mercurius. Zwarte gaten zijn het meest fascinerende gevolg.

De benodigde wiskunde staat bekend als moeilijk, maar dat komt mede door het onbekende. Het is als het beklimmen van een berg: inspannend, maar daarna kun je genieten van een schitterend uitzicht: de veldvergelijkingen en de gevolgen daarvan.

doelstelling:
Deze, vaak als moeilijk gekenschetste, maar zeer fraaie en in wezen simpele theorie, helder te maken, inclusief de belangrijkste consequenties.

interactief:
De cursus biedt een afwisseling van hoor- en werkcolleges, waarin u afleidingen en oefeningen maakt onder begeleiding van de docent. Daarom maximaal 30 cursisten.

voorkennis:
Differentiaalrekening en goniometrie. Een uitstekend overzicht van de benodigde wiskundige voorkennis staat in hoofdstuk 1 van het hieronder genoemde boek. Tot slot kan enige kennis van de speciale relativiteitstheorie van pas komen.

cursusdata:
2, 9, 16 en 23 april 2020 (8).

tijd:
Donderdag 11.00 tot 15.00 uur. Inclusief lunch.

plaats:
University College, Spinozahall, Kriekenpitplein, op 2 april: zaal 113, overige data: zaal 009.

studiemateriaal:
Hand-outs met oefeningen. P. Collier (2012): A Most Incomprehensible Thing: Notes Towards a Very Gentle Introduction to the Mathematics of Relativity. London: Incomprehensible books. Voor ca. €5,- als Kindle-boek te verkrijgen.

Onze docenten

Prijs: € 296

inclusief lunch

Aantal plaatsen: 30

Startdatum: 02-04-2020

Periode: Voorjaar

Locatie: Utrecht Science Park

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus

Duur : 8 bijeenkomsten

Ik heb een vraag