Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

Beelden tussen verbod en gebod

De verbeelding van mens en God in jodendom, christendom, islam – tot in onze tijd

Dhr. prof. dr. L. ten Kate

mens & maatschappij

4M9 129
Universiteit voor Humanistiek

‘Rhodes must fall’ Foto van recente campagnes in Zuid-Afrika om het standbeeld van de ‘pionier van de Apartheid’, de 19de-eeuwse politicus Cecil Rhodes neer te halen

Geef een reactie

Course Reviews

Still no reviews

Sinds de beroemde grotschilderingen van Lascaux, zo’n 15000 jaar geleden, maken mensen beelden van zichzelf en van de wereld. De goden hoorden altijd bij die wereld, en werden dus evengoed verbeeld. De religieuze tradities die de huidige westerse cultuur mee hebben bepaald: de monotheïstische gods­diensten hebben vanaf hun ontstaan afscheid genomen van de goden, en een heel andere God geïntroduceerd. Hun God trekt uit de wereld weg, wordt onzichtbaar en onkenbaar. Deze mysterieuze godsfiguur kan niet langer verbeeld worden, want beelden schenden zijn godde­lijke andersheid. Vandaar dat bijvoorbeeld de joodse Thora, de christelijke Reformatie en de Hadith in de islam een streng beeldverbod uitvaardigen. Maar juist doordat God niet kan worden verbeeld, fascineert hij de mensen alleen maar meer: hoe zou God eruitzien? Waarom mogen we geen beelden van Hem maken? Als God buiten onze wereld staat, dan hebben we toch niets anders dan beelden? Vooral het christendom heeft dan ook een overvloed aan goddelijke beelden met zich meegebracht.

In deze zesdelige serie volgen we de geschiedenis van deze intrigerende dubbel­zinnig­heid in jodendom, christendom en islam: hoe strenger het beeld­verbod, hoe sterker de verbeelding. We zullen ontdekken dat we ook in onze tijd niet van die dubbelzinnigheid af zijn. Het programma:

  • 7 maart: het beeldverbod in de joodse traditie – van Mozes tot Levinas
  • 14 maart: Plato – verbeelding tegenover ware kennis
  • 21 maart: Johannes van Damascus – de verdediging van het beeld
  • 28 maart: de islamitische hadith: de radicalisering van het beeldverbod
  • 4 april: Jean-Luc Marion – idool tegenover icoon
  • 11 april: Jean-Luc Nancy – het monotheïsme is schilderkunst.

cursusdata:
Attentie: wijziging in data, anders dan in cursusgids aangegeven:  7, 14, 21, 28 maart; (niet 4), 11, (niet 18), 25  april 2019 (6).

tijd:
Donderdag 13.15-15.00 uur.

plaats:
Instituto Cervantes, Domplein 3, 3512 JC Utrecht.

studiemateriaal:
In de lessen zullen bij gelegenheid tekstpassages worden uitgedeeld om gezamenlijk te bestuderen. Ook kijken we naar veel beeldmateriaal.

Prijs: € 174

Aantal plaatsen: 40

Startdatum: 07-03-2019

Periode: Voorjaar

Locatie: Instituto Cervantes, Utrecht

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus

Duur : 6 bijeenkomsten

Ik heb een vraag