Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

Bezing mij, o muze

Wat is de rol van de muze in kunst en literatuur?

Drs. Felicia Dekkers

kunst & cultuur

2K0 306
Utrecht

Cris Agterberg, Darja Collin (1925).

Course Reviews

Still no reviews

Cris Agterberg, Darja Collin (1925).

U kunt een tweede cursus volgen voor de helft van de prijs; u betaalt dan de helft van de goedkoopste cursus. De tweede cursus kunt u aanmelden via hovo@uu.nl

Homerus wist het al, zo’n 2800 jaar geleden: zonder een muze begin je als kunstenaar of schrijver niets. Vandaar dat hij zijn Odyssee met deze beroemde zin begon. De Grieken hadden zelfs negen muzen (dochters van Zeus), zoals Terpsichore voor de dans en de lyrische poëzie.
Wat en wie is deze muze, zo door de eeuwen heen? Een vrouw, een man, een projectie? Petrarca schreef voor zijn Laura (later werd het petrarkisme naar hem vernoemd). Maria Tesselschade was in de zeventiende eeuw de muze van de Muiderkring. Michelangelo had zijn Vittoria Colonna, Leonard Cohen zijn Marianne Ihlen. Truus Trompert was jarenlang het model voor Charlotte van Pallandt. En wie was de muze van Matisse?
Veel dichters richten zich in hun gedichten tot hun muze, zoals Jacques Perk, Martinus Nijhoff en J.H. Leopold. Ook Annie M.G. Schmidt had een muze. Saar de Swart wordt de muze van de Tachtigers genoemd, maar wie was zij zelf eigenlijk? Wanneer een muze ook talentvol blijkt te zijn en naar voren treedt met eigen werk, ontstaat er spanning. Dit gebeurde bijvoorbeeld tussen Camille Claudel en Auguste Rodin.
En waar is de muze bij een ‘writers block’, waarover Renate Dorrestein schreef? Of noemen we het nu gebrek aan inspiratie? En wat is dan eigenlijk inspiratie?

cursusdata:
30 september, 7, 14, 21, 28 oktober 2020 (5).

tijd:
Woensdag 11.00 – 12.45 uur.

plaats:
Live online.

studiemateriaal:
Tijdens de cursus zal tekst- en beeldmateriaal uitgereikt worden.

Prijs: € 125

Aantal plaatsen: 50

Startdatum: 30-09-2020

Periode: Najaar

Locatie: Live online

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus online

Duur : 5 bijeenkomsten

Ik heb een vraag