Buurtleven door de eeuwen heen

Mw. dr. L.C.J.J. Bogaers

geschiedenis

1G9 307
Hogeschool Utrecht

De docent op de Oudegracht in Utrecht

Course Reviews

Still no reviews

Deze cursus is eerder aangeboden in 2014, 2015 en 2017. De rondleidingen sluiten aan bij de Leergang ‘De Middeleeuwen als spiegel van het heden’, maar kunnen ook los gevolgd worden. Het maximum aantal deelnemers is 20.

Deze rondleidingen brengen ons in contact met het bruisende stadsleven dat Utrecht vanaf de middeleeuwen kent. We maken zes wandelingen door de oude binnenstad. Allereerst het oude stadshart rond Dom- en Buurkerk en vandaar waaieren we uit naar de flanken: Wijk C, de Breedstraat, Neude, Janskerkhof, Kromme Nieuwegracht, Nieuwegracht, de zuidelijke binnenstad en de Springweg.

Deze serie laat ons de oude Utrechtse woonkernen van binnenuit kennen. Zij zijn heel verschillend van karakter. Dit hangt nauw samen met hun ligging en economische functie en de daarmee corresponderende welvaart van hun bewoners: wie waren zij? Hoe verdienden zij de kost? Welke sociale functies had de wijk? We onderzoeken de ont­wikkelingen die de wijken door de eeuwen heen hebben doorgemaakt. Zo krijgen we een kijkje in het dagelijks leven van mensen die hier woonden vanaf de middeleeuwen tot op de dag van vandaag.

Omdat er behoorlijk wat gelopen wordt, is deze serie alleen geschikt voor mensen die goed ter been zijn. Rolstoelers zijn welkom, mits zij er rekening mee houden dat de groep op bepaalde momenten een werftrap afgaat en langs de gracht loopt.

cursusdata:
13, 20, 27 september; 4, 11, 18 ( niet 25) oktober, 1 november 2019 (7).

tijd:
Vrijdag 14.00 – 15.30 uur (er is geen pauze).

plaats:
Binnenstad Utrecht.

studiemateriaal: 
Aanbevolen: Llewellyn Bogaers, Aards, betrokken en zelfbewust. De verwevenheid van cultuur en religie in katholiek Utrecht (1300-1600). Te bestellen op info@levendverledennu.nl

Prijs: € 225

Aantal plaatsen: 20

Startdatum: 13-09-2019

Periode: Najaar

Locatie: Binnenstad Utrecht

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus

Duur : 6 bijeenkomsten

Ik heb een vraag