Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

Byzantium, geschiedenis en cultuur

Dhr. drs. H.L. van Dolen

geschiedenis

2G8 309
Hogeschool Utrecht-Amersfoort

Droom van Constantijn en de slag bij de Milvische brug 312

Geef een reactie

Course Reviews

Still no reviews

De geschiedenis van het Byzantijnse rijk is voor velen ten onrechte een onbekend terrein. Deze historie heeft bijna net zo lang geduurd en is zeker zo boeiend geweest als de veel bekendere geschiedenis van het Romeinse imperium. Ook is bij het grote publiek weinig kennis van de Byzantijnse cultuur, die met name op het gebied van de kunst zo rijk is geweest.

In de cursus Byzantium, geschiedenis en cultuur besteden we aandacht aan verschillende onder­werpen. Eerst wordt de Byzantijnse geschiedenis besproken, vanaf de stichting tot en met de val van de stad Constantinopel op 29 mei 1453. In deze lange periode hebben 88 keizers en keizerinnen geregeerd. Mede aan de hand van oog­getuigen­verslagen, die in de talrijke geschriften van de Byzantijnse historio­grafie te vinden zijn, wordt een en ander toegelicht. Daarna komt de godsdienst aan de orde, voor de Byzantijnen een wezenlijk onderdeel van hun cultuur. Vervolgens is de literatuur van de Byzantijnen aan de beurt, met hun hang naar traditie én het eigene dat vooral in de religieuze geschriften tot uit­drukking komt. Het laatste onderdeel betreft de Byzantijnse kunst: de kenmerken, de indeling in perioden en de betekenis en speciale plaats van de iconen.

cursusdata:
2, 9, 16, 23, 30 november; 7 december 2018 (6).

tijd:
Vrijdag 11.00 – 12.45 uur.

plaats:
Sova Railzicht, Stationsplein 299, 3818 LE Amersfoort, 5 minuten lopen vanaf station Amersfoort.

studiemateriaal: 
Aanbevolen: Hein L. van Dolen, Passie, intriges en politiek. Spraakmakende keizerinnen in Byzantium, Athenaeum-Polak & Van Gennep, Amsterdam 2015. Reader kunt u bij de eerste bijeenkomst kopen.

Prijs: € 174

Aantal plaatsen: 50

Startdatum: 02-11-2018

Periode: Najaar

Soort: cursus

Duur : 6 bijeenkomsten

Ik heb een vraag