Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

China’s derde revolutie in de ‘new era’

Dhr. dr. L. van Grunsven

mens & maatschappij

3M0 126
Universiteit Utrecht

Verschuift de macht in de wereld echt naar China?

Course Reviews

Still no reviews

Verschuift de macht in de wereld echt naar China?

Deze cursus bestaat uit twee delen. Het eerste deel betreft het deel dat vooraf gaat aan de studiereis naar Parel Rivier en Yangtze Rivier Delta’s in voorjaar 2020. Dit deel wordt in Utrecht gegeven. Het tweede deel wordt ‘op locatie’ gegeven voor deelnemers aan de studiereis. Het eerste deel kan ook goed los gevolgd worden.

In China lijkt een nieuwe revolutie gaande. Assemblage­fabrieken maken plaats voor innovatiecentra. Het land maakt ogenschijnlijk sprongen in nieuwe, geavanceerde technologie. Geruggesteund door de Chinese staat werken techbedrijven aan een snelle opmars, ook inter­nationaal. Onder een nieuw stad-plattelandbeleid krijgen beide een ander aanzien. In de kust-metropolen is voor een deel van het migrantenleger, dat de eerdere revolutie mede tot stand heeft gebracht, geen plaats meer. In Greater Beijing en in de metropolen in de Parel Rivier en Yangtze Rivier Delta’s krijgt Xi Jinping’s ‘New Era’ al vorm, te midden van de erfenissen van een rijke geschiedenis. Intern blijft de nieuwe revolutie niet zonder spanningen. De implicaties buiten de landsgrenzen tekenen zich gaandeweg af. In 2019 is de houding van het Westen tegenover China gekanteld. In nieuwe China-‘strategieën’ is nu nationale veiligheid vervlochten met handel, technologie en innovatie. Dit wordt mede geïnspireerd door beschouwingen over de Wereldorde van de 21e eeuw, waarin China wordt gezien als belangrijke vormgever.

In deze cursus nemen we China’s Derde Revolutie onder de loep en we maken een voorlopige balans op. Komen de stad-platteland veranderingen iedereen ten goede? Zijn visies zoals dat ‘een technologische koude oorlog met een dominant China niet meer te winnen is’ of dat ‘China sluipenderwijs het Westen binnendringt en de macht overneemt’ gerechtvaardigd? Wat is feit, wat is fictie?

cursusdata:
18, 25 maart; 1, (niet 8), 15, 22, 29 april 2020 (6).

tijd:
Woensdag 11.00 – 12.45 uur.

plaats:
Ruppertgebouw, zaal D, Leuvenlaan 19-21, Utrecht Science Park.

studiemateriaal:
Aanbevolen: Elizabeth Economy (2018) China’s Third Revolution: Xi Jinping and the New Chinese State, Oxford University Press. Rob de Wijk (2019) De Nieuwe Wereldorde: Hoe China sluipenderwijs de Macht overneemt, Uitgeverij Balans.

Prijs: € 192

Aantal plaatsen: 75

Startdatum: 18-03-2020

Periode: Voorjaar

Locatie: Utrecht Science Park

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus

Duur : 6 bijeenkomsten

Ik heb een vraag