Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

Córdoba en Palermo

Dhr. drs. Ernest Kurpershoek

kunst & cultuur zomeracademie

3K0 215
Utrecht

Course Reviews

Still no reviews

In de Middeleeuwen hebben zich momenten voorgedaan waarin christenen, moslims en joden in nauwe samen­werking een unieke mengcultuur hebben gecreëerd. Dat gebeurde in de tiende eeuw in Córdoba onder de kalief Abd al-Rahman III; en in de twaalfde eeuw in Palermo onder het bewind van Normandische koningen. Die smeltkroes van culturen heeft ongeëvenaarde prestaties opgeleverd op het gebied van wetenschap, geneeskunde, filosofie, kunst en architectuur.

In deze cursus onderzoeken we hoe die integratie plaatsvond en welke voorwaarden hiervoor werden geschapen. We doen dat aan de hand van architectuur, beeldende kunst en kunstnijverheid; de tastbare herinneringen aan deze culturele wisselwerking.

Córdoba was ten tijde van het kalifaat van Abd al-Rahman III (891-961) het belangrijkste intellectuele en culturele centrum van West-Europa. Een van de meest verbluffende bouwwerken uit de middeleeuwen – de Grote Moskee, nu kathedraal van Córdoba – kreeg toen zijn definitieve vorm.

Palermo was onder het bewind van de Normandische koningen (1130-1189) ook een smeltkroes van Latijn en Grieks sprekende christenen, joden en Arabieren. Unieke bouwwerken als de Cappella Palatina en de kathedraal van Monreale staan symbool voor de toenmalige culturele wisselwerking: Normandische portalen, Saraceense bogen, Byzantijnse koepel en mozaïek­decoraties, en Arabische inscripties vormen een uiterst harmonieus geheel.

cursusdata:
6, 13, 20, 27 juli (4).

tijd:
Maandag 13.15 – 15.00 uur.

plaats:
6 juli: Ruppertgebouw, zaal D, Leuvenlaan 19-21, Utrecht Science Park. Op 13, 20 en 27 juli: Minnaertgebouw, zaal 201, Leuvenlaan 4, USP.

studiemateriaal:
Aanbevolen: Heijnsbergen, P. van. Cordoba: Een samenleving van moslims, christenen en joden in Moors Spanje. Soesterberg: Uitgeverij Aspekt, 2017. Norwich, J.J.. Sicily: An Island at the Crossroads of History. New York: Publisher Random House, 2015. Er worden powerpointsamenvattingen van de colleges verspreid.

Prijs: € 128

Aantal plaatsen: 50

Startdatum: 06-07-2020

Periode: Zomer

Locatie: Utrecht Science Park

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus

Duur : 4 bijeenkomsten

Ik heb een vraag