Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

Crisis in de kunst!

Mw. dr. K.A. Nieuwenhuisen

kunst & cultuur

3K0 122
Utrecht

Agnolo Bronzino, Portret van Eleanora di Toledo (detail), 1544-45

Course Reviews

Still no reviews

Agnolo Bronzino, Portret van Eleanora di Toledo (detail), 1544-45

Deze cursus is het vijfde deel van de achtdelige leergang ‘Kunst- en cultuurgeschiedenis’ maar kan ook goed los gevolgd worden. Deze cursus is een sterk gewijzigde en uitgebreide versie van de delen 4 en 5 uit 2016.

Rond 1520 zijn alle kunstliefhebbers in Italië het met elkaar eens: de schilderkunst heeft haar hoogtepunt bereikt. Voor Leonardo, Michelangelo en Rafaël lijkt geen onderwerp te moeilijk. Schijnbaar moeiteloos doen zij wat voorgaande generaties schilders geprobeerd hebben te doen. Maar als de Grote Drie al het mogelijke hebben bereikt, wat wordt dan nog verwacht van kunstenaars die na hen komen? Schilders als Pontormo, Parmigianino en Bronzino nemen de handschoen op en komen met verrassende, artistieke oplossingen voor dat wat Ernst Gombrich in The Story of Art ‘a crisis of art’ noemt. Met hun werk wordt een nieuwe stijl geboren: het maniërisme. Maar hoe ziet dat maniërisme eruit? En blijft dat tot Italië beperkt? Zeker niet. Kunstenaars als Jan Gossart trekken vanuit het Noorden de Alpen over, bestuderen ter plekke het werk van de grote meesters, maken de Italiaanse vormentaal in het noorden bekend en verwerken die tot eigen schilderstijlen, zoals het Antwerpse maniërisme. Maar ook in het Noorden doemt een crisis op. Tijdens de reformatie wordt religieuze kunst ter discussie gesteld en veelal verworpen. Hoe komen schilders als Pieter Bruegel de Oudere deze klap te boven?

voorkennis:
Passieve kennis van het Engels wordt aanbevolen wanneer u de online artikelen ook wilt lezen.

cursusdata:  Attentie !  cursusdata anders dan in cursusgids aangegeven

7, 14, (niet 21), 28 februari, 6, 13, 20, 27 maart 2020 (7).

tijd:
Vrijdag 11.00 – 12.45 uur.

plaats:
7/2: Ruppertgebouw, zaal 002, Leuvenlaan 19-21, USP; 14/2: Sportcentrum Olympos, MB zaal,Uppsalalaan 3, USP; overige data: Ruppertgebouw, zaal D

studiemateriaal:
Zeer gewenst: E.H. Gombrich (2007) The Story of Art, Phaidon, 16de editie, herhaling van de hoofdstukken 15 t/m 17, nieuw hoofdstuk 18. Nederlandse vertaling: Eeuwige schoonheid. De docent verstrekt tijdens de cursus via e-mail en WeTransfer Engelstalige online artikelen ter verdieping van de stof.

Prijs: € 224

Aantal plaatsen: 50

Startdatum: 07-02-2020

Periode: Voorjaar

Locatie: Utrecht Science Park

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus

Duur : 7 bijeenkomsten

Ik heb een vraag