Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

DDR: gelijkheid versus vrijheid

Mw. A. Fricke BA

lezing zomeracademie

1C0 206
Utrecht

Course Reviews

Still no reviews

Veertig jaar socialisme en communisme lieten hun sporen na in het doen en laten van ex-DDR’ers. Dit maakt dat de voormalige Oost-Duitsers nu nog steeds meer voor gelijkheid kiezen en de West-Duitsers meer voor vrijheid. Het leven en werken in de DDR was publiekelijk en collectief met weinig privacy. Of het nu de feestdagen waren zoals de Dag van de Arbeid, die in het openbaar groots werden gevierd en waar werd gerekend op je aanwezigheid, of dat je als zesjarige via een ceremonie een ‘Jungpionier’ werd. Dit veranderde op veertienjarige leeftijd in FDJ’er - ‘Freie Deutsche Jugend’. Ook als arbeider had je een hoop verschillende lidmaatschappen, zoals van je eigen partij, de vakbond FDGB, de sportverenigingen DTSB of ASV of GST, of bij de ‘Konsum’ (de supermarkt). Het systeem leek naar buiten toe pluralistisch, net als het Westen. Maar de uitwerking ervan was conformistisch en consistent met de enige politieke partij in de DDR: de SED.

Gelijkheid bleek gemakkelijker te accepteren dan gedacht...

Dit zomercollege is een opmaat naar de derde collegereeks over de DDR, die overigens te volgen is zonder de eerste twee reeksen te hebben bijgewoond.

datum:
2 juli 2020.

tijd:
Donderdag 13.30 – 14.45 uur (geen pauze).

plaats:
Marinus Ruppertgebouw, zaal D, Leuvenlaan 19-21, Utrecht Science Park.

Onze docenten

Prijs: € 25

U kunt gratis een introducé meenemen die nog geen HOVO-cursus heeft gevolgd. Na uw aanmelding kunt u een mail sturen naar hovo@uu.nl met naam en e-mailadres van deze persoon, en de code van de lezing. Uw introducé ontvangt dan een bevestiging van deelname.

Aantal plaatsen: 80

Startdatum: 02-07-2020

Periode: Zomer

Locatie: Utrecht Science Park

Zie de praktische informatie voor details

Soort: lezing

Duur : 1 bijeenkomst

Ik heb een vraag