Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

De betoverde wereld

Magie en wetenschap van de Middeleeuwen tot de Verlichting

Dr. Daan Wegener

natuurwetenschappen

3N0 314
Utrecht

Giambattista Della Porta: universeel geleerde en pleit­bezorger van ‘natuurlijke magie’. De afbeelding geeft een indruk van de reikwijdte van zijn werk. Della Porta staat (uiteraard) in het midden.

Course Reviews

Still no reviews

Giambattista Della Porta: universeel geleerde en pleit­bezorger van ‘natuurlijke magie’. De afbeelding geeft een indruk van de reikwijdte van zijn werk. Della Porta staat (uiteraard) in het midden.

Het maximale aantal deelnemers is 20.

U kunt een tweede cursus volgen voor de helft van de prijs; u betaalt dan de helft van de goedkoopste cursus. De tweede cursus kunt u aanmelden via hovo@uu.nl

In de periode tussen 1500 en 1700 geloofden veel mensen in het bestaan van draken, in de voorspellende kracht van astrologie, en in de mogelijkheid om lood in goud te transformeren. Heksen werden vervolgd en demonologie was een serieuze wetenschap. Hoe kan het dat niet alleen ongeletterden maar ook geleerden hierin geloofden? In De betoverde wereld proberen we ons in te leven in een wereld die, in elk geval op het eerste gezicht, totaal anders is dan de onze. Dit doen we door de geloven en praktijken van toen in een idee- en cultuurhistorische context te plaatsen. Denk hierbij aan de invloed van de herontdekking van Plato tijdens de Renaissance op magische geneeskunde of aan de invloed van de Katholieke Kerk en de Reformatie op heksenvervolgingen. Pas wanneer we begrijpen waarom mensen er dergelijke denkbeelden op nahielden, kunnen we de vraag aan de orde stellen wanneer, waarom, en in hoeverre die denkbeelden zijn verdwenen. Daarbij zullen we onder andere stilstaan bij de historisch complexe relatie tussen de geschiedenis van de wetenschap en de geschiedenis van magie, bij de invloed van de Verlichting op ons beeld van onder andere alchemie, en bij de blijvende belangstelling voor magie in met name de populaire cultuur.

Activerende didactiek
In deze uitdagende cursus heeft u als deelnemer een actieve rol. Hoorcolleges en werkcolleges wisselen elkaar wekelijks af. In het hoorcollege geeft de docent een globale introductie op de stof. In de werkcolleges bespreken we een brontekst. Cursisten maken bij de brontekst steeds een aantal leesvragen ter voorbereiding op de discussie. Ook verzinnen ze zelf een discussievraag, waar ze het met de groep over zouden willen hebben. Tijdens elke werkgroep zal een aantal van die vragen besproken worden.
Verder maken we bij deze cursus gebruik van een digitale leeromgeving op Google Classroom. Hiervoor heeft u een Google-account nodig. Op deze site zal de cursushandleiding geplaatst worden, zullen de leesvragen verschijnen die u kunt maken ter voorbereiding, en is ruimte voor het plaatsen van discussievragen.

cursusdata:
11, 18, 25 september; 2, 9, 16, 23, 30 oktober 2020 (8).

tijd:
Vrijdag 14.00 – 15.45 uur.

plaats:
Live online.

studiemateriaal:
Tijdens de cursus worden zogeheten Open-access publicaties besproken, die vrij toegankelijk zijn en door de docent worden toegestuurd.

voorkennis geadviseerd?
Van deelnemers wordt verwacht dat zij vloeiend Engels kunnen lezen.

Prijs: € 200

Aantal plaatsen: 20

Startdatum: 11-09-2020

Periode: Najaar

Locatie: Live online

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus online

Duur : 8 bijeenkomsten

Ik heb een vraag