Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

De geschiedenis van de Nederlandse stedenbouw

Dhr. ing. AvB. P. Kurstjens

kunst & cultuur

1K9 314
Hogeschool Utrecht

Plan van Berlage in Utrecht.

Course Reviews

Still no reviews

Deze cursus is een geactualiseerde herhaling van die uit 2014.

Na een lange periode van stilstand en verval beginnen de Nederlandse steden tijdens de industriële revolutie aan een ongekende groei. Fabrieken schieten als paddenstoelen uit de grond, vestingwerken worden geslecht, riolering en water­leidingen worden aangelegd, elektriciteit doet zijn intrede en epidemieën worden ingedamd. De bevolking groeit, woningen zijn er nauwelijks en de discipline steden­bouw staat nog in zijn kinderschoenen. Aan de hand van zogenaamde ‘sleutel­momenten’ gaan we de geschiedenis hiervan behandelen. We beginnen dichtbij huis, in Utrecht, met het slechten van de vestingwerken en de eerste uitbreidings­plannen. Dan gaan we naar de fabriek, de fabrieks­kolonies en industriesteden. Vervolgens hebben we het over Berlage als stedenbouwkundige. Dan kijken we naar de maakbaarheid van de samenleving. Over de wederopbouw van Nederland vertelt een gastdocent van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Uit de doeken wordt gedaan wat de gevolgen voor onze binnensteden waren van de intrede van de auto voor. De suburbanisatie die volgde met groeisteden en Vinexwijken is het volgende sleutelmoment. Tot slot behandelen we een fenomeen waar steden­bouwers nauwelijks bij betrokken zijn, de supermarkt. In dit laatste college mag de cursist zijn/haar hoofd breken over het sleutelmoment van de toekomst.

Deze cursus is kortom een verrassingstocht die je anders naar steden leert kijken. Een dagexcursie naar de wijken Vreewijk en Heyplaat in Rotterdam maakt onderdeel uit van deze cursus.

cursusdata:
13, 20, 27 november; 4, 11, 18, (niet 25) december 2019; (niet 1), 8, 15 januari 2020 (8). Excursie in het voorjaar.

tijd:
Woensdag 11.00 – 12.45 uur.

plaats:
UU-Marinus Ruppertgebouw, Leuvenlaan 21, 3584 CE Utrecht; 13/11-zaal D.
UU-Buys Ballotgebouw, Princetonplein 5, 3584 CC Utrecht; 20/11 en 4+11/12 en 8+15/01 zaal 0.65; 27/11-zaal 0.83; 18/12-zaal 1.61.

studiemateriaal:
Tijdens de colleges worden een samenvatting met literatuurverwijzing en een hand-out van de presentatie digitaal ter beschikking gesteld.

Prijs: € 256

Aantal plaatsen: 40

Startdatum: 13-11-2019

Periode: Najaar

Locatie: Utrecht Science Park

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus

Duur : 8 bijeenkomsten

Ik heb een vraag