Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

De klassieke muziek van Rusland

Drs. Joop van Velzen

kunst & cultuur

3K0 120
Universiteit Utrecht

Course Reviews

Still no reviews

Op het gebied van de klassieke muziek is Rusland een laatbloeier. Tot in de 19e eeuw zetten kerk- en volksmuziek de toon. Maar als door Mikhail Glinka en het ‘machtige groepje’ (onder anderen Balakirev, Rimski-Korsakov en Borodin) de eerste schreden zijn gezet, is er geen houden meer aan. Vanaf dan levert Rusland een bijdrage aan de klassieke muziek die qua omvang en intensiteit te vergelijken is met de Russische bijdrage aan de literatuur en de poëzie.

Muziekhistoricus Joop van Velzen schetst in 5 colleges aan de hand van de werken van Modest Moessorgski, Nikolai Rimski-Korsakov, Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, Sergey Rachmaninov en Igor Stravinski een eerste overzicht van de ontwikkeling van de klassieke Russische muziek. Natuurlijk komen ‘muzikale monumenten’ voorbij, zoals de Schilderijen van een tentoonstelling van Moessorgski, de Symfonie Pathétique van Tsjaikovski en Le Sacre du Printemps van Stravinski. Maar ook minder bekende composities van deze ‘groot­meesters’ worden ingezet in de zoektocht naar de raadsel­achtige Russische ziel. Houdt u van muziek? Wilt u Rusland en de Russische klassieke muziek beter leren kennen? Geeft u zich dan op voor deze reeks, waarin tal van ‘passende’ beeld- en geluidsfragmenten te zien en te horen zullen zijn.

cursusdata:
31 januari; 7, (niet 14), 21, 28 februari; 6 maart 2020 (5).

tijd:
Vrijdag 11.00 – 12.45 uur.

plaats:
Ruppertgebouw, Leuvenlaan 19-21, USP. 31/1: zaal B – 7/2: zaal A – 21/2: zaal 002 – 28/2: zaal B – 6/3: zaal 002

studiemateriaal:
De cursisten ontvangen digitaal alle PowerPointpresentaties en – na afloop – alle muziekfragmenten in de volgorde van de colleges.

Onze docenten

Prijs: € 160

Aantal plaatsen: 48

Startdatum: 31-01-2020

Periode: Voorjaar

Locatie: Utrecht Science Park

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus

Duur : 5 bijeenkomsten

Ik heb een vraag