Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

De kracht van relieken

Dhr. drs. J. van Tongeren

kunst & cultuur

1K9 116
Hogeschool Utrecht

Reliekhouder in de vorm van een buste met in het hoofd een mannenschedel, ca. 1150-1250 (schedel) en ca. 1450- 1575 (buste), Museum Schloss Moritzburg te Zeitz.

Geef een reactie

Course Reviews

Still no reviews

Wat is de kracht van relieken? Waarom worden ze gekoesterd en reizen mensen duizenden kilometers om ze te bekijken? Van 12 oktober 2018 t/m 3 februari 2019 komen er meer dan honderd bijzondere relieken naar Utrecht voor de tentoonstelling Relieken. Museum Catharijneconvent is wereldwijd het eerste museum dat reliekverering laat zien als universeel en levend fenomeen, cultuur- en religie-overstijgend.

Te zien is een ongekende variëteit aan voorwerpen waar mensen kracht aan ontlenen. Van een reliekhouder met een splinter van de doornenkroon van Christus en Zamzam-water uit Mekka, tot een dertiende-eeuws beeld van de Boeddha waarin relieken bewaard worden. Ook komen er bijzondere relieken naar Utrecht die mensen dichter bij hun voorouders, belangrijke staatshoofden, historische helden en idolen brengen. Van schitterend tot onooglijk, van imponerend tot ontroerend. Het zijn relieken die voor miljoenen mensen een speciale betekenis hebben en waarvoor vol passie, toewijding en bezieling is gebeden. Een aantal hoogtepunten is vanzelfsprekend afkomstig uit de eigen collectie van Museum Catharijneconvent, zoals de hamer van Sint Maarten en de wurgdoek van Cunera. Tijdens deze middag krijgt u eerst een inhoudelijke lezing over de tentoon­stelling, waarna u vervolgens de tentoon­stelling Relieken gaat bezoeken.

cursusdatum:
24 januari 2019.

tijd:
Donderdag 14.00 – 16.00 uur.

plaats:
Museum Catharijneconvent, Auditorium, Lange Nieuwstraat 38, 3512 PH Utrecht

Prijs: € 10

exclusief toegangsprijs: € 3,- met Museumkaart; € 17,- zonder Museumkaart

Aantal plaatsen: 50

Startdatum: 24-01-2019

Periode: Voorjaar

Locatie: Binnenstad Utrecht

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus

Duur : 1 bijeenkomst

Ik heb een vraag