Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

De taal van de moderne fysicus: deel 1

Topologie, Lagrange, Hamilton, thermodynamica, en een beetje informatietheorie

Dhr. dr. U. Wyder

natuurwetenschappen

3N9 136
Universiteit Utrecht

Het is niet bij toeval dat we de Speciale Relativiteitstheorie en de Kwantummechanica uitgekozen hebben om onze moderne concepten te illustreren. De klassieke mechanica zullen we en passant ook omvatten. ‘QMversusSRT2’.

Course Reviews

Still no reviews

Deze cursus is een vervolg op de cursussen van dezelfde docent uit voorjaar en zomer 2018. Het is het eerste deel van een serie van twee. Het tweede gedeelte volgt in de zomeracademie. De cursus kan ook goed los worden gevolgd.

Deze cursus is in twee stukken gehakt, maar beide delen hebben duidelijk met elkaar te maken. In deel 1 illustreren we de begrippen ‘topologie’, ‘Lagrange’ en ‘Hamilton’ aan de hand van de speciale relativiteits­theorie. Als eerste zal ik u proberen te overtuigen dat deze theorie niet zo ‘speciaal’ is. Het is één van de drie keuzes die de natuur heeft voor een ‘homogene’ ruimte. Een interessante vraag is waarom de natuur dan deze keuze maakt. Vervolgens zullen we zien dat deze ruimtetijd de structuur heeft waarin de stelling van Pythagoras zou opgaan met een ‘-’ teken. Dit heet de ‘topologie’ van de ruimte. We zullen leren meetkunde te doen in deze nieuwe ruimte. De volgende vraag is: wat is dan de topologie van de ruimte voor de algemene relativiteits­theorie?

Moderne fysici baseren hun theorie op het Lagrange- of Hamiltonformalisme. We zullen deze formalismen hier introduceren, en kijken hoe deze uitpakken in het geval van de speciale relativiteitstheorie. Ook de relatie met de topologie zal bediscussieerd worden. Als er tijd over is, zullen we zelfs even een uitstapje naar de algemene relativiteitstheorie kunnen maken; de gekromde ruimtetijd. Hoe meet je bijvoorbeeld de kromming van deze ruimte?

voorkennis:
Minimaal middelbare school met wiskunde B; voorkennis van de speciale relativiteitstheorie is handig maar niet noodzakelijk.

cursusdata:
Attentie: cursustijden zijn anders dan in de cursusgids is aangegeven.
Het is nu op de vrijdagen 5, 12 en donderdag 18 april 2019 (3).

tijd:
Vrijdag 15.15 – 17.00 uur en 1x donderdag

plaats:
Ruppertgebouw, zaal 111, Leuvenlaan 19-21, De Uithof-Utrecht.

studiemateriaal:
Aanbevolen: Leonard Susskind & Art Friedman (2017) Special Relativity and Classical Field Theory: The Theoretical Minimum, Basic Books. Artikelen, collegedictaten en het college worden digitaal beschikbaar gesteld (college via YouTube)

Prijs: € 87

Aantal plaatsen: 40

Startdatum: 05-04-2019

Periode: Voorjaar

Locatie: Utrecht - Uithof

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus

Duur : 3 bijeenkomsten

Ik heb een vraag