Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

De verzorgingsstaat in de 21e eeuw

Dhr. prof. dr. Paul Schnabel

lezing zomeracademie

3C0 203
Utrecht

Course Reviews

Still no reviews

De verzorgingsstaat is tussen 1948 en 1968 opgebouwd en wordt sindsdien al ruim een halve eeuw herzien. Minder genereuze uitkeringen en minder gemakkelijk toegang tot en gebruik van voorzieningen op het gebied van zorg, welzijn, zekerheid, onderwijs en cultuur. Is het hele idee van een verzorgings­staat nog wel houdbaar in de eenentwintigste eeuw? Is het hele concept niet verouderd? Was het eigenlijk wel zo’n goed idee om mensen van de wieg tot het graf te willen verzorgen? In de lezing bespreken we de ontwikkeling van de verzorgingsstaat en verkennen we de opties voor de toekomst, rekening houdend met een wereld die er heel anders uitziet dan in 1948 en met het oog op een bevolking die heel anders leeft en werkt. Taken die in het verleden tot de kern van de verzorgingsstaat hoorden, zoals de volkshuisvesting, zijn opnieuw actueel nu er zelfs weer van woningnood gesproken wordt. De welzijnssector is door de overheid tot stand gebracht en daarna ook weer bijna opgeheven, maar de behoefte eraan wordt weer gevoeld. In 2021 zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer en moet er ook weer een nieuw kabinet komen, Rutte IV of toch iets heel anders. Hoeveel verzorgingsstaat zal een nieuw regeerakkoord moeten bevatten?

datum:
30 juni 2020.

tijd:
Dinsdag 11.00 – 12.15 uur (geen pauze).

plaats:
Marinus Ruppertgebouw, zaal D, Leuvenlaan 19-21, Utrecht Science Park.

studiemateriaal:
Lezen goede krant (NRC, Volkskrant, Trouw, Financieel Dagblad). Raadplegen relevante rapporten website Sociaal en Cultureel Planbureau (www.scp.nl).

Onze docenten

Prijs: € 25

U kunt gratis een introducé meenemen die nog geen HOVO-cursus heeft gevolgd. Na uw aanmelding kunt u een mail sturen naar hovo@uu.nl met naam en e-mailadres van deze persoon, en de code van de lezing. Uw introducé ontvangt dan een bevestiging van deelname.

Aantal plaatsen: 80

Startdatum: 30-06-2020

Periode: Zomer

Locatie: Utrecht Science Park

Zie de praktische informatie voor details

Soort: lezing

Duur : 1 bijeenkomst

Ik heb een vraag