Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

De wonderlijke wereld van de christelijke kunst

Drs. Saskia van Lier

kunst & cultuur

2K0 308
Utrecht

Majestas in de absis van de Sant Climent in Taull (1123)

Course Reviews

Still no reviews

Majestas in de absis van de Sant Climent in Taull (1123)

U kunt een tweede cursus volgen voor de helft van de prijs; u betaalt dan de helft van de goedkoopste cursus. De tweede cursus kunt u aanmelden via hovo@uu.nl

Het is goed als mensen scènes in de kunst herkennen, maar nog beter als ze deze kunnen interpreteren. Dat is niet altijd meer het geval. Vroeger achtte de schilder begrip van de scènes als bekend, anders had hij wel afbeeldingen van Christus op het gewelf aangebracht. Maar wij hebben dat begrip vaak niet meer. Wij zijn vaak onvoldoende bekend met de christelijke gedachtewereld die ten grondslag lag aan de toenmalige kunst.
In deze cursus worden veelvoorkomende kunstthema’s uitgelegd aan de hand van christelijke tradities en geloof: Bv Het Laatste Oordeel lijkt een bekend thema afkomstig uit de Bijbel. Reliekverering is een fundamenteel onderdeel van het middeleeuwse geloofsleven. Hieraan te grondslag ligt de verering van martelaren in de eerste eeuwen en de wens om nabij het (materiële, tastbare) heilige te kunnen zijn. Reliekhouders en –schrijnen voldoen vaak uitstekend aan die wens. Ook is veel christelijke kunst te verbinden met een dogma. Zo zijn er talloze voorbeelden van de Drie-eenheid en Maria de Moeder van God te vinden, overigens niet altijd goedgekeurd door de kerk. Andere dogma’s, zoals de twee naturenleer of de onbevlekte ontvangenis, laten zich wat moeilijk vangen in beeld, maar kunstenaars hebben vaak dappere pogingen gedaan, met interessante uitkomsten.

cursusdata:
14, 21, 28 september; 5, (niet 12), 19, 26 oktober 2020 (6).

tijd:
Maandag 10.00 – 11.45 uur.

plaats:
Live online.

studiemateriaal:
n.v.t.

Prijs: € 150

Aantal plaatsen: 200

Startdatum: 14-09-2020

Periode: Najaar

Locatie: Live online

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus online

Duur : 6 bijeenkomsten

Ik heb een vraag