Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

De wording van de moderne Balkan

Dhr. drs. M. Andela

mens & maatschappij

1M0 123
Utrecht

Course Reviews

Still no reviews

De Osmanen, die de Balkan 500 jaar lang min of meer controleerden, hadden het vaak moeilijk met het gebied. Zoveel culturen, religies en volkeren op dat ene schiereiland. De Balkan was, zowel qua mensen en middelen, de Osmaanse hofleverancier. Het was dan ook een Turks taalgrapje om de regio te bestempelen als het land van Bal (honing) en Kan (bloed). Welkom dus in het land van honing en bloed, de Balkan.

De Turkse legers bezetten gedurende de 14e en 15e eeuw grote delen van Europa. Na de Slag op het Merelveld (1389) lag de weg naar het Noorden tot aan Wenen open. Een periode van stabiliteit en bloei in de 17e en 18e eeuw volgde, maar vervolgens sloeg het verval toe: de Balkan­oorlogen (1912-1913) luidden de Eerste Wereldoorlog in. Het Osmaanse Rijk ging ten onder en op de Balkan ontstonden nieuwe landen, grenzen en problemen. Na 1945 was het grootste deel van de Balkan op de hand van de communisten. Maar elke groep voer een eigen koers. Na de Koude Oorlog kwamen oude spanningen weer boven en kende het gebied opnieuw gewapende conflicten. Met de massamoord in Srebrenica als een van de diepte­punten. Vandaag is Kosovo in het nieuws, morgen kan het Transsylvanië zijn, of Noord-Epirus. Aan deze cursus is een reis verbonden (niet verplicht )

cursusdata:
4, 11, 18, (niet 25) februari; 3, 10, 17 maart 2020 (6).

tijd:
Dinsdag 13.15 – 15.00 uur.

plaats:
Padualaan 97, zaal 2031, Utrecht Science Park.

studiemateriaal:
‘The Balkans’ van Mark Mazower. Ook verschenen in het Nederlands. Er wordt geen reader aangeboden zoals in de cursusgids aangegeven is, dit boekje vervangt de reader.

Onze docenten

Prijs: € 192

Aantal plaatsen: 30

Startdatum: 04-02-2020

Periode: Voorjaar

Locatie: Utrecht Science Park

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus

Duur : 6 bijeenkomsten

Ik heb een vraag