- Begrafenis van pestslachtoffers in Doornik rond 1353. Miniatuur door Pierart dou Tielt in de Tractatus quartus du Gilles Li Muisit.
De veertiende eeuw was een rampzalige periode voor Europa. De eerste helft van deze eeuw was geteisterd door oorlog, honger en armoede. De ergste ramp kwam echter in de vorm van een wijdverspreide en uitzonderlijk dodelijke epidemie, de Zwarte Dood (1347-1351). Tijdgenoten spraken van mortalitas, pestilentia maxima, haestighe sieckte of gadoot en het woord ‘pest’ wordt nog steeds veel gebruikt in onze moderne woordenschat. Dit illustreert de grote symbolische waarde van deze ziekte in onze cultuur.
Deze cursus zal parallellen trekken tussen de middeleeuwse Zwarte Dood en de huidige Corona/Covid-19-crisis. Dit gebeurt op basis van diverse thema’s, zoals epidemiologische kenmerken, socio-economische gevolgen en culturele impact. Iedere week staat een nieuw thema centraal waarvoor cursisten literatuur krijgen aangereikt. Daarnaast gaan cursisten zelf met middeleeuwse bronnen aan de slag. Op basis van deze documentatie wordt een kort hoorcollege gegeven, met nadien voldoende ruimte voor discussie over parallellen en tegenstellingen tussen historische en moderne infectieziekten.
Hoewel studies van hedendaagse rampen waardevolle inzichten verschaffen, kunnen ze moeilijk inzicht bieden in langetermijneffecten. Ze zijn daarom minder geschikt om tot duurzame oplossingen voor de toekomst te komen. Geschiedkundige bronnen stellen wetenschappers in staat om de impact maar ook het herstel na diverse rampen over een lange periode in kaart te brengen.