Een culinaire tijdreis
Hoe de tijdgeest op ons bord weerspiegeld wordt
Vanaf de Oudheid zijn er op het gebied van de vleesconsumptie patronen ontstaan, die tot op de dag van vandaag behouden zijn gebleven. Zo is de bio-industrie letterlijk zo oud als de weg naar Rome en was vegetarisme ook toen al de tegenhanger van liederlijke vleesconsumptie. Het koketteren met topkoks was in de renaissance ook al bon ton: als stervoetballers werden de meesterkoks van het ene naar het andere hof getransfereerd. En wie macht had, liet dat graag aan tafel zien; zoals de Sjah van Perzië, die daar letterlijk en figuurlijk een hoge prijs voor moest betalen. Tegelijkertijd hebben er ook grote omwentelingen plaatsgevonden: vanaf de zeventiende eeuw werd eten voor de elite letterlijk grenzeloos. Een trend die met de globalisering is gedemocratiseerd. De Thai op de hoek van de straat, een stroopwafel bij Delta Airlines en de wereldburger heeft een wereldsmaak.
Op dit moment staan we op de drempel van een hervorming die door biotechnologie en het grote geld wordt gestuurd. Bill Gates en multinationals als Bayer/Monsanto investeren tientallen miljarden in genetisch gemodificeerde zaden en ‘lab grown meat’, oftewel kweekvlees. Tegenstanders hekelen dit naar hun zeggen Frankensteinvoedsel.
Kortom: in een paar duizend jaar is er veel veranderd op onze borden, maar heeft ook verrassend veel de tand des tijds doorstaan! Maak in deze cursus een culinaire tijdreis. Een fascinerende én lekkere reis waarin de tijdgeest op het bord weerspiegeld wordt.
Bijeenkomst 1 – 11 febrauari
Van de scharrelaar naar scharrelvlees
Het eerste college is een algemene inleiding over de grote voedseltransformaties en de weerslag daarvan op ons eetpatroon. Van de slager-priester in de Griekse Oudheid, tot de biochemicus met een keukenschort.
Bijeenkomst 2 – 18 februari
De liefde van de macht gaat door de maag
Hoe de rijken en machtigen der aarde hun macht vergrootten of verspeelden aan tafel. Van de wetten tegen decadentie (Augustus) tot de val van de Sjah van Perzië, hoe vorstelijke maaltijden niet zelden tot oproer en revoluties leidden.
Bijeenkomst 3 – 4 maart
Van Tempo Doeloe tot Kapsalon
Globalisering op je bordje: de kruisbestuiving van de buitenlandse keuken in Nederland en vice versa; een broodje rookworst in Japan, een kapsalon in Nepal. Het credo is: anything goes.
Bijeenkomst 4 – 11 maart
De Eetvolutie
De toekomst is nu: wordt het een blauwvintonijn uit de kweekreactor, opvolgvis van rijst, een stukje kweekkaas, melk op basis van gentechnologie, of toch maar een zalm uit Aquatraz? Hoe technologie onze maag moet vullen.
|
Beschikbaar
|
||
|
||
|
||
|
||
|
||
|
||
|