Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

Eindeloos Eindige Levens

Een evolutionaire kijk op organismen en hun levensloop

Dhr. prof. dr. J.A.R.A.M. van Hooff

natuurwetenschappen

1N8 341
Hogeschool Utrecht

30 jaar, in de kracht van haar leven; 59 jaar, oud en gebrekkig

Geef een reactie

Course Reviews

Still no reviews

Wat is Leven? De kernvraag van de biologie. Leven is materie die zichzelf ordent in vaak complexe, zichzelf vermenig­vuldigende structuren. Meestal herkennen wij die als ‘organismen’, zoals een beuk, een kwal of een gorilla. Maar wat is de omgrenzing van een organisme?

Sommige levende wezens lijken ‘eindeloos door te gaan’ (zoals slijm­schimmels). Andere organismen slijten en zijn eindig. ‘Sterven’ en ‘vervanging’ (via voort­planting, maar waarom met twee seksen?) zijn essentiële processen die de evolutie van het leven voortstuwen in een ‘struggle for life’. Plaats inruimen voor nakomelingen? Graag, maar niet zonder allerlei conflicten (tussen de seksen, de generaties).

Organismen gaan door levensfasen, die evolutionair adaptief geprogrammeerd (b)lijken te zijn. Dit gaat anders bij een eendagsvlieg dan bij een olifant. Ruwweg zijn deze levensfasen: de embryonale/larvale periode en de kindertijd, de puberteit, de reproductieve fase en soms nog een post-reproductieve fase. Waarom leeft een ara zestig jaar en de even grote houtduif nauwelijks vijf? Aan die universele evolutionaire dynamiek is ook Homo al 2.500.000 jaar onderworpen. Maar de laatste eeuw is hij in een kritieke fase van zijn evolutionaire geschiedenis beland: hij zal hierin op onvoorstelbare wijze kunnen gaan ingrijpen. Er komt een gen­technologische/bionische revolutie aan. Homo gaat z’n eigen evolutie sturen. Maar in welke richting en volgens welke normatieve richtlijnen?

cursusdata:
8, 22, 29 november; 6, 13, 20 december 2018 (6). Attentie: 15 november is vervallen en 20 december is extra. De data zijn anders dan in de gids.

 

tijd:
Donderdag 13.15 – 15.00 uur.

plaats:
De Uithof-Utrecht. Zodra de locatie bekend is wordt dit hier vermeld.

studiemateriaal:
Het illustratiemateriaal zal digitaal ter beschikking staan; literatuursuggesties worden tijdens de cursus verstrekt.

Prijs: € 174

Aantal plaatsen: 60

Startdatum: 08-11-2018

Periode: Najaar

Locatie: Utrecht - Uithof

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus

Duur : 6 bijeenkomsten

Ik heb een vraag