Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

Evolutie van planten, van cel tot bloem

Dhr. drs. K. Boele

natuurwetenschappen

1N8 340
Hogeschool Utrecht

Ginkgo, een levend fossiel uit het dinosaurustijdperk

Geef een reactie

Course Reviews

Still no reviews

Tijdens de introductiecursus over de evolutie, gegeven in de herfst van 2017, werd door cursisten voorgesteld om als vervolg een verdiepings­programma aan te bieden over de evolutie van planten. Daarbij is de insteek dat deze cursus ook zelfstandig te volgen is.

Het verhaal van planten als autotrofe organismen die met hulp van zonlicht suikers kunnen maken, begint met het gelukkige huwelijk tussen een simpele eukaryote eencellige met een cyano­bacterie (‘blauwwier’). Feitelijk zijn deze tot op de dag van vandaag terug te vinden als bladgroenkorrels. Planten werden een voedselfabriek, met zuurstof als leven brengend afval gas voor dieren. Kleine eencellige plantjes werden complexe zeewieren. Groenwieren veroverden het land, ontwikkelden steunweefsel en groeiden langs verschillende lijnen uit tot mossen en op varens lijkende planten.

De grote uitdaging werd de voortplanting. Zeewieren konden volstaan door het lozen van geslachtscelletjes in het water en uiteindelijk waren er altijd wel een paar die elkaar vonden. Op het land zit een plant met wortels in de grond en zijn alleen wind en regenwater beschikbaar voor verspreiding. Eenvoudige geslachtsorganen werden bloemen, sporen werden zaden. Het aanzien van de wereld veranderde. Van een kale rotsvlakte, via groen omzoomde lagunes en immense moerasbossen, tot een wereld waarin grazers en bestuivers zich samen met planten zouden ontwikkelen tot de dag van vandaag.

voorkennis:
Enige biologische kennis en/of het gevolgd hebben van de cursus ‘Van oersoep tot oermens’ is aan te raden maar niet per se noodzakelijk.

cursusdata:
1, 8, 15, 22, 29 november; 6 december 2018 (6).

tijd:
Donderdag 13.15 – 15.00 uur.

plaats:
Botanische tuinen, Wachendorfzaal, Budapestlaan 17, 3584 CD De UIthof-Utrecht.

studiemateriaal:
Aanbevolen: The Evolution of Plants, K. Willis; J. McElwain (Oxford University Press 2013). Syllabus voor €9,- te koop bij de eerste bijeenkomst.

Prijs: € 174

Aantal plaatsen: 60

Startdatum: 01-11-2018

Periode: Najaar

Locatie: Utrecht - Uithof

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus

Duur : 6 bijeenkomsten

Ik heb een vraag