Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

Filosoferen en wandelen

Expedities in de polder: De groene kathedraal en Schokland

Dhr. drs. E. Brinckmann

wijsbegeerte

2W9 141
Hogeschool Utrecht-Amersfoort

Geef een reactie

Course Reviews

Still no reviews

Dit is een interactieve cursus. Het maximum aantal deel­nemers is 20.

Op deze tweedaagse cursus wordt er gewandeld in de Flevopolder, in nieuw en oud landschap. Vanuit Almere lopen we naar de Groene Kathedraal van landschapskunstenaar Marinus Boezem. Hij liet dit kunstwerk van bomen, gebouwd in de klassieke geometrie van middeleeuwse kathedralen, meegroeien met de nabijgelegen stad in ontwikkeling. Hij beoogt met dit kunstwerk de stad een geschiedenis te geven die er feitelijk niet is. Of de stad juist te confronteren met dat gebrek en daardoor geschiedenis te creëren.

We bespreken onderweg hoe dit nieuwe landschap te plaatsen is als grootschalige uiting van het modernisme en analyseren deze cultuur­periode aan de hand van de kritische theorie van de Frankfurter Schule en de politieke filosofie van Michel Foucault. Daarnaast bespreken we de rol van Landart als betekenis­gever in een landschap zonder geschiedenis.

Midden in het nieuwe landschap ligt het voormalige eiland Schokland. We wandelen over het eiland en onderzoeken contrasterende landschappen en hun geschiedenissen in het licht van modernisme en postmodernisme. Op de wandeling ontvouwt zich gaandeweg het geologische profiel van het eiland in contrast met het menselijk totaalontwerp waarin het is komen te liggen.

cursusdata:
12, 19 april 2019 (4 dagdelen).

tijd:
Vrijdag 10.30 – ca 16.00 uur.

plaats:
Flevopolder Almere en Schokland, reisinfo volgt.

studiemateriaal:
Aanbevolen: Brinckmann, E. (2018), Wandelen met meester Li, over de Tao van het landschap, Zeist (hierin wordt de wandeling naar de groene kathedraal beschreven).

Prijs: € 116

Aantal plaatsen: 20

Startdatum: 12-04-2019

Periode: Voorjaar

Locatie: In de regio

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus

Duur : 2 bijeenkomsten

(4 dagdelen)

Ik heb een vraag