Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

Filosofie en film

Dr. Rob van Gerwen

wijsbegeerte zomeracademie

3W0 221
Utrecht

Under the Skin, regie Jonathan Glazer. Wat is een mens?

Course Reviews

Still no reviews

In deze zomercursus kijken we naar films die filosofische thema’s aan de orde stellen. We hebben een leuke selectie gemaakt van vier films waar aardige filosofische noten over gekraakt kunnen worden. We starten steeds met een inleiding over de filosofische kwestie waar de film over gaat; dan bekijken we de film, waarna nog enige tijd resteert om de film te bespreken. Eventuele losse eindjes nemen we mee naar de volgende bijeenkomst. De volgende drie hoofdthema’s komen aan de orde: Wat is de werkelijkheid? Wat is de mens? En wat moeten we doen?

Filosofen werken graag met gedachtenexperimenten, ‘counterfactuals’, situaties die evident onmogelijk zijn, maar die ons dwingen om beter over bepaalde filosofische kwesties na te denken. De films in deze reeks vervullen zo’n rol. We zullen in deze korte reeks ook zien dat het één ding is om filosofische argumenten uit te schrijven, zoals filosofen dat graag doen; maar iets heel anders om ze in een film tot leven te brengen. En dat leert ons ook iets over die filosofische kwesties.

We kijken naar The Truman Show (Peter Weir, 1998), Under the Skin (Jonathan Glazer, 2013), Copie Conforme (Abbas Kiarostami, 2010) en Ex Machina (Alex Garland, 2015).

cursusdata:
3, 10, 17, 24 juli 2020 (4).

tijd:
Vrijdag 11.00 – 15.00 uur (met ruime pauze voor lunch).

plaats:
Zodra de locatie bekend is wordt dit hier vermeld.

studiemateriaal:
Gerwen, R. van. Filosofische films. Filosofie en Film. Utrecht, 2020. Dit boekje wordt te koop aangeboden, à € 6. Tevens worden hand-outs aangeboden via de website, om uit te printen. Klik hier 

Onze docenten

Prijs: € 156

Inclusief lunch

Aantal plaatsen: 50

Startdatum: 03-07-2020

Periode: Zomer

Locatie: Utrecht Science Park

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus

Duur : 4 bijeenkomsten

Ik heb een vraag