Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

Geschiedenis van de klassieke muziek

Twintig eeuwen waarin muzikale ‘parels’ zich in diverse genres ontwikkelen!

Drs. Joop van Velzen

kunst & cultuur

2K0 310
Utrecht

Course Reviews

Still no reviews

U kunt een tweede cursus volgen voor de helft van de prijs; u betaalt dan de helft van de goedkoopste cursus. De tweede cursus kunt u aanmelden via hovo@uu.nl

Deze online cursus biedt een representatief overzicht van twintig eeuwen ontwikkelingen in de klassieke muziek. De onderlinge verbanden resulteren in een kennismaking, die voor de toehoorders een onvergetelijke opstap zal zijn naar blijvende appreciatie van klassieke muziek!

De cursus vangt aan met het eenstemmige Gregoriaanse en de meerstemmige Byzantijnse muziek. Daarna ontstaat in de Middeleeuwen de meerstemmige (vocale) muziek, bijvoorbeeld met componisten als Balbulus, Von Bingen, Deprez en Di Lasso. Daarnaast wordt stilgestaan bij de muziek van troubadours, trouvères en minnezangers (bijvoorbeeld Rudèl, De la Halle en Von der Vogelweide). Vanaf de zestiende eeuw komt de opera tot ontwikkeling en dient zich de Barok aan, met daarbij aandacht voor de vormen van instrumentale én vocale muziek (Monteverdi, Vivaldi, Caccini, Bach, Strozzi en Händel. Hierna komt via het Classicisme (met Haydn, von Gluck en Mozart) de Romantiek tot bloei, waarin naast instrumentale ook vocale muziek in omvang en belang toeneemt. Grote namen voeren de toehoorders van o.a. Rossini, via Beethoven, Schubert en Brahms, langs Wagner en Verdi naar Bruckner en Mahler! Tenslotte volgen de nieuwe stromingen: eind negentiende eeuw (Debussy, Satie en Ravel) en de twintigste én eenentwintigste eeuw, van Delius via Britten en Stravinsly naar Ligeti, Glass, Pärt en Adams)!

cursusdata:
11, 18, (niet 25) september, 2, 9, 16, 23, 30 oktober 2020 (7).

tijd:
Vrijdag 10.00 – 11.45 uur.

plaats:
Live online.

studiemateriaal:
n.v.t.

Prijs: € 175

Aantal plaatsen: 50

Startdatum: 11-09-2020

Periode: Najaar

Locatie: Live online

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus online

Duur : 7 bijeenkomsten

Ik heb een vraag