- Romeins theater in Bosra (Syrië) © conens & van wiechen
Archeologen zijn net detectives. Ze proberen met de gevonden sporen en objecten, aangevuld met teksten, het verleden te reconstrueren. In deze reeks van zeven colleges gaat archeologe Annet van Wiechen in op het dagelijkse leven van de Romeinen.
Gebruiksvoorwerpen van alledag zijn in archeologische musea te vinden en veel openbare gebouwen zijn nu nog in ruïnesteden te bekijken. Deze cursus sluit aan bij de grote tentoonstelling over Domitianus, keizer van het Romeinse rijk van het jaar 81 tot 96 na Christus, in het Rijksmuseum van Oudheden (oktober 2020 – maart 2021).
Gelardeerd met teksten volgt docente het dagelijks leven van de Romein in een denkbeeldige stad die bestaat uit ruïnes van steden in het hele Romeinse rijk: van Engeland tot de Sahara, van Spanje tot Syrië. Hoe werd een stad gesticht en hoe zag deze eruit? Goden ‘woonden’ in grootse tempels, het forum was het kloppend stadshart en (amfi)theater en circus waren dé vermaakcentra van de Romeinse wereld. Essentieel was de watertoevoer voor fonteinen en baden, vandaar de bouw van aquaducten en stuwmeren. Afhankelijk van status en geld woonde de Romein in een stadsvilla met tuin of in een tochtig huurkamertje. Alle facetten van het menselijk leven komen aan bod: van glazen gebruiksgoed en recepten van smulpaap Apicius tot vloermozaïeken en sarcofagen met prachtig beeldhouwwerk.
Klik hier om een introductievideo van de cursus op te vragen.