Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

Goedheid als filosofisch streven

Dhr. drs. R.A.R. Keurntjes

wijsbegeerte

1W0 134
Hogeschool Utrecht

De school van Athene

Course Reviews

Still no reviews

De school van Athene

Voor Plato, de filosoof, waren het schone, het ware en het goede het meest nastrevenswaardige. Plotinus en de vroeg christelijke filosofen richtten zich nog altijd op het goede, maar daarna ver­anderde de filosofie: haar streven naar wijsheid veranderde naar een streven naar kennis.

Het goede bleef nog enkel als een religieus doel, maar wat als religie steeds meer uit ons leven verdwijnt? Is het goede of een ‘transcendente goedheid’ dan niet meer nastrevenswaardig? Of is het aan de filosofie om haar oude doel weer op te pakken? En hoe kan de filosofie dat doen binnen het kader van het moderne naturalistische wereldbeeld?

Ilse Bulhof (1932-2018) schreef er samen met Robert Keurntjes haar laatste boek over. Het gaat zowel over een andere filosofie als over een andere manier van filosoferen (contemplatief en per formatief). Mede geïnspireerd door het boeddhisme sluiten ze weer aan bij wat filosofie in de oudheid betekende.

Een brede cursus waarin filosofen en denkers voorbijkomen zoals Plotinus, William James, Boeddha, Jean-Paul Sartre, Frans de Waal en Daniel Dennett om te komen tot een meer contemplatieve transformerende filosofie en een ontologie van onderlinge verbondenheid.

cursusdata:
13, 20, (niet 27) februari; 5, 12, 19, 26 maart; 2 april 2020 (7).

tijd:
Donderdag 13.15 – 15.00 uur.

plaats:
Padualaan 101, zaal 0.430, alleen op 2 april zaal 0.436, Utrecht Science Park.

studiemateriaal:

Ilse Bulhof en Robert Keurntjes (2019). Uitzonderlijke goedheid. Een filosofische ontmoeting tussen Oost en West, Amsterdam: Vesuvius.

Prijs: € 224

Aantal plaatsen: 30

Startdatum: 13-02-2020

Periode: Voorjaar

Locatie: Utrecht Science Park

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus

Duur : 7 bijeenkomsten

Ik heb een vraag