Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

Griekse tragedies en morele vraagstukken

Mw. dr. M.A. Müller

kunst & cultuur

3K9 123
Universiteit Utrecht

De keuze van Agamemnon, Londen, British Museum, F159, 370-355 v. Chr.

Geef een reactie

Course Reviews

Still no reviews

Deze cursus is een verdieping van de cursus ‘De actualiteit van Griekse tragedie: Wat betekent het om een leider te zijn?’ uit voorjaar 2018. De cursus kan ook goed los worden gevolgd.

De Griekse tragedies worden na 2500 jaar nog steeds overal gespeeld. Blijkbaar hebben ze iets tijdloos dat ons nu nog net zo aanspreekt als de Oude Grieken. Zoals regisseur Theu Boermans zegt: “De tragedies waren niet alleen de eerste thrillers, maar vormden ook de oertekst van de westerse beschaving”. Ze kunnen ons bijvoorbeeld laten inzien hoe gemakkelijk we van onze humaniteit verwijderd kunnen raken en vervallen in haat en wraak.

Het Griekse drama kwam tot bloei in een periode van grote veranderingen en transformatie van waardensystemen. Omdat de handeling vrijwel altijd was gesitueerd in een mythisch verleden, konden sociaal gevoelige kwesties gemakkelijker aan de orde worden gesteld. Deze ‘veilige afstand’ kan ook de hedendaagse toeschouwer inspireren om na te denken over zijn eigen actualiteit en mens-zijn.

In deze cursus verdiepen we ons in de vraag: Wat vertelde de Griekse tragedie de toenmalige toeschouwer en wat kan zij ons nu nog vertellen op politiek maatschappelijk vlak? Meer specifiek: Hoe kunnen we in tijden van radicalisering en polarisatie sociale cohesie bevorderen? Moet de huidige rechtsstaat gehoor geven aan de maatschappelijke wens om zwaarder te straffen? Moeten we vandaag de dag alles willen wat we kunnen?

We analyseren vijf tragedies: Agamemnon, Goede Geesten en Prometheus van Aischylos, Antigone van Sofokles en Alkestis van Euripides.

cursusdata:
5, 12, 19, 26 maart; 2, 9 april 2019 (6).

tijd:
Dinsdag 11.00 – 12.45 uur.

plaats:
Adam Smith Hall, Kriekenpitplein 21-22, 3584 EC Utrecht. Alle data: zaal 017.

studiemateriaal:
Aischylos, vertaald door G Koolschijn (1995): Het verhaal van Orestes, Amsterdam: Athenaeum. Aischylos, vertaald door G Komrij (1992): Prometheus, Amsterdam: Prometheus. Sofokles, vertaald door G Koolschijn (2014): Antigone, Amsterdam: Athenaeum. Euripides, vertaald door G Koolschijn (1988): Alkestis, Den Haag: Het Nationale Toneel. De tragedies kunnen ook in andere edities of vertalingen gelezen worden.

Prijs: € 174

Aantal plaatsen: 40

Startdatum: 05-03-2019

Periode: Voorjaar

Locatie: Utrecht - Uithof

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus

Duur : 6 bijeenkomsten

Ik heb een vraag