Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

Het curieuze kwantum

Dhr. dr. U. Wyder

natuurwetenschappen

3N0 129
Utrecht

Dit plaatje komt in veel tekstboeken voor als het gaat over de grens tussen klassiek en kwantum (e.g. blog.cambridgecoaching.com/blog/bid/309370/Physics-Tutor-Quantum-Strangeness-Heisenberg-Uncertainty-Principle)

Course Reviews

Still no reviews

Dit plaatje komt in veel tekstboeken voor als het gaat over de grens tussen klassiek en kwantum (e.g. blog.cambridgecoaching.com/blog/bid/309370/Physics-Tutor-Quantum-Strangeness-Heisenberg-Uncertainty-Principle)

In essentie is een natuurkundige verklaring niets anders dan het geven van een (abstracte) structuur. En hoe meer we deze beschrijving comprimeren, hoe fundamenteler we deze verklaring vinden. Dit is bijzonder waar voor de kwantum­mechanica en zijn jongere broer, de kwantumveldentheorie. In beide gevallen liggen de gevonden ‘structuren’ zo ver weg van onze dagelijkse ervaringen, dat wij moeite hebben deze te accepteren. Onbegrip ligt op de loer. De taal der structuren is de wiskunde, ons veiligheidstouw waaraan we klauteren. Als dat wat we hebben verzonnen niet in wiskunde is uit te drukken, moeten we extreem sceptisch zijn. Andersom: helemaal zonder wiskunde lopen we het risico bij alles met ‘kwantum’ in de naam gemakkelijk misconcepten op te bouwen. Echter: de wiskunde kan niet anders dan ons inzicht volgen.

In deze cursus gaan we op zoek naar de aard van de kwantummechanica en de structuur van de kwantumveldentheorie. In de benodigde wiskunde zal de docent u meenemen. Misschien kan hij u zelfs overtuigen dat wiskunde ook maar een taal is, maar wel een uitermate krachtige taal. En en passant hoopt hij een aantal veel voorkomende misconcepten uit de weg te ruimen.

voorkennis:
Wiskunde op niveau van een propedeuse of technische studie met wiskunde.

cursusdata:
8, 15, 22 en 29 mei 2020 (4) .

tijd:
Vrijdag 15.15 – 17.00 uur.

plaats:
Utrecht Science Park. Zodra de locatie bekend is, wordt dit hier vermeld.

studiemateriaal:
Aanbevolen: Leonard Susskind & Art Frietman (2014) Quantum mechanics: The theoretical minimum, London, Penguin books.

Onze docenten

Prijs: € 128

Aantal plaatsen: 30

Startdatum: 08-05-2020

Periode: Voorjaar

Locatie: Utrecht Science Park

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus

Duur : 4 bijeenkomsten

Ik heb een vraag