Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

Het grote ijs

Prof. dr. Michiel van den Broeke

lezing zomeracademie

3C0 204
Utrecht

Course Reviews

Still no reviews

Alle gletsjers op Aarde bevatten voldoende ijs om wereldwijd de zeespiegel met tientallen meters te laten stijgen. Momenteel smelten overal ter wereld de gletsjers snel, waardoor de zeespiegel ook daad­werkelijk stijgt met ongeveer drie centimeter per decennium. Ook de grote ijskappen van Groenland en Antarctica, waarin het meeste ijs ligt opgeslagen en waarvan lang werd gedacht dat ze ‘too big to fail’ waren, dragen significant bij aan de huidige stijging van de zee­spiegel. Deze veranderingen kunnen een grote rol gaan spelen in de leefomgeving van toekomstige generaties. In deze lezing gaan we in op prangende vragen die deze ontwikkelingen oproepen, zoals welke invloed heeft de recente opwarming op het smelten van de ijskappen en de versnelling van de zeespiegel­stijging?

De onderzoeksgroep van de spreker maakt deel uit van het Instituut voor Marien en Atmosferisch Onderzoek Utrecht (IMAU), departement Natuurkunde, en bestudeert de interactie tussen het klimaat en de grote ijskappen van Antarctica en Groenland. Michiel van den Broeke bracht meer dan een jaar van zijn leven door op of dichtbij het ijs van Groenland en Antarctica om metingen te doen. Door deze te combineren met gegevens van satellieten en klimaatmodellen ontstaat een compleet beeld van het huidige massaverlies van de ijskappen, en de zeespiegelstijging die dit tot gevolg heeft.

datum:
30 juni 2020.

tijd:
Dinsdag 13.30 – 14.45 uur (geen pauze).

plaats:
Marinus Ruppertgebouw, zaal D, Leuvenlaan 19-21, Utrecht Science Park.

Prijs: € 25

U kunt gratis een introducé meenemen die nog geen HOVO-cursus heeft gevolgd. Na uw aanmelding kunt u een mail sturen naar hovo@uu.nl met naam en e-mailadres van deze persoon, en de code van de lezing. Uw introducé ontvangt dan een bevestiging van deelname.

Aantal plaatsen: 80

Startdatum: 30-06-2020

Periode: Zomer

Locatie: Utrecht Science Park

Zie de praktische informatie voor details

Soort: lezing

Duur : 1 bijeenkomst

Ik heb een vraag