Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

Het ontrafelen van de weerkunde: deel 1

Drs. Rob Groenland

natuurwetenschappen

1N0 127
Hogeschool Utrecht

Naast de fundamentele behandeling van de dynamische meteorologie passen we de theorie ook toe op het actuele weer, waarin we werken met satellietfoto’s en weermodelvelden

Course Reviews

Still no reviews

Deze cursus is het eerste deel van de tweedelige serie ‘Weerkunde’. Het tweede deel wordt in het najaar 2020 aangeboden.

We gaan in dit eerste deel de fundamenten van de dynamische meteorologie behan­delen, oftewel de bewegingen en ontwikkelingen van de atmosfeer. De schaal waarop de dynamische meteorologie zich richt is divers en loopt van de grenslaag via de mesoschaal naar de zogeheten synoptische schaal. We hoeven niet te kijken naar wat zich op moleculair niveau allemaal afspeelt maar kunnen we ons beperken tot ‘luchtdeeltjes’ als kleinste deeltjes in de atmosfeer. Luchtdeeltjes zijn pakketjes lucht van ongedefinieerde grootte die alle eigenschappen van de lucht bevatten zoals die op een bepaalde plaats, op een bepaald moment aanwezig is. Voor die luchtdeeltjes en dus de gehele atmosfeer gelden vanzelfsprekend de natuur­kundige wetten. Aangezien de atmosfeer als een continue vloeistof kan worden beschouwd, zijn met name de wetten van de vloeistofmechanica (de Navier-Stokes-vergelijkingen) van toepassing. Ook de thermodynamica is van groot belang omdat deze van invloed is op de diverse bewegingen in de atmosfeer. We maken ook al een uitstapje naar de toepassingen op de diverse fenomenen in de atmosfeer die van belang zijn voor de dagelijkse weers­verwachting. We kijken naar het actuele weer in vier dimensies en bestuderen de zich ontwikkelende structuren zoals depressies via een speciaal webplatform.

voorkennis:
Beta-achtergrond: VWO met wiskunde B en Natuurkunde.

cursusdata:
29 januari; 5, 12, (niet 19, 26) februari; 4, 11, 18 maart 2020 (6).

tijd:
Woensdag 13.15 – 15.00 uur.

plaats:
UU-Ruppertgebouw, Leuvenlaan 19-21, Utrecht Science Park. 29/1-011; 5/2 t/m 11/3-005; 18/3-111

studiemateriaal:
Aanbevolen: James R. Holton (2004): An Introduction to Dynamic Meteorology, wordt digitaal beschikbaar gesteld door de docent in pdf-formaat. Lesmateriaal zal verder door de docent wekelijks worden verstrekt.

Onze docenten

Prijs: € 192

Aantal plaatsen: 30

Startdatum: 29-01-2020

Periode: Voorjaar

Locatie: Utrecht Science Park

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus

Duur : 6 bijeenkomsten

Ik heb een vraag