De strijd om het Witte Huis is in volle gang. Waar het eerst een rematch van 2020 leek te worden, gaat nu Kamala Harris het duel aan met Donald Trump. Peilingen voorspellen een nek-aan-nek race waar het wéér om een handvol staten en een handvol stemmen draait, terwijl er zo’n 200 miljoen Amerikaanse kiezers zijn. Hoe kan dat? Hoe zit dat politieke systeem van Amerika in elkaar? Hoe winnen presidentskandidaten ‘electoral votes’ per afzonderlijke staat? En wat ‘doen’ staten om het stemmen te bevorderen of te hinderen waar in 2024 elke stem de doorslag kan geven? En hoe met de telling? En wat kan er, nu de marges weer zo klein lijken, na 5 november 2024 gebeuren?
Los van haar/zijn president-race zijn politieke meerderheden in het Congres nodig om effectief te zijn in de realisatie van campagnebeloftes. Er staan namelijk ook 468 Amerikaanse congresleden voor herverkiezing in hun kiesdistrict op het stembiljet van 5 november. Hoe gaat het daar, hoe pakt ‘gerrymandering’ uit? Wat zijn de verwachtingen voor de politieke samenstelling van het Huis en voor de Senaat?
Daarnaast wordt dieper ingegaan op de campagnefinanciering. De kreet ‘big money wins big’ geeft het al aan dat de kandidaten genoodzaakt zijn gulle gevers aan te boren om een kans te maken op het presidentschap. Wat zijn hierin de regels? Welke kandidaat weet haar/zijn campagnekas dankzij wie en wat te spekken? Welke ‘special interest’/belangengroep weet op deze manier de toegang tot de Oval Office zeker te stellen? Ook spelen de uitspraken van het Amerikaanse Supreme Court en de lagere rechtbanken een cruciale rol. Onder andere in de omvang van het doneren, de faciliteiten en hindernissen voor de kiezer en de bevoegdheden van afzonderlijke staten.
Kortom, alles draait in deze verkiezingen om de opkomst, het vullen van de campagnekassen, thema’s en (hindering) stemfaciliteiten en wie welke doelgroep weet aan te spreken. Laat u informeren en discussieer mee in deze tweedelige collegereeks voorafgaand aan de Amerikaanse verkiezingen!