Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

hallo

Hoe zelf te bedenken: E = mc2?

Deel 1 – Basisniveau

Dhr. dr. H. van der Lek

natuurwetenschappen

3N8 334
Universiteit Utrecht

Massa komt overeen met heel veel energie

Geef een reactie

Course Reviews

Still no reviews

Deze cursus is een herhaling van die uit najaar 2017; het is het eerste deel van de vierdelige reeks rondom de ‘Relativiteitstheorie’. De cursussen worden na elkaar gegeven. Ieder deel kan ook goed los worden gevolgd.

E = mc², wie kent haar niet? Ze zegt: materie en energie zijn uitwisselbaar. Slechts een klein beetje materie levert al enorm veel energie. Zo is één gram equivalent met 25 miljoen kilowattuur. Reken je rijk: ongeveer €6.000.000,-. Heeft u altijd al willen begrijpen hoe Einstein dit heeft kunnen verzinnen? U zult ervaren dat dit met verrassend eenvoudige wiskunde is in te zien: Einstein dacht ‘out of the box’. Over de snelheid van het licht, over zwaartekracht en over ruimte en tijd. Dat leidde tot zijn algemene relativiteitstheorie. Daar willen we in deze serie cursussen naartoe. Met een zogenaamde 4-trapsraket, waarvan deze cursus de basis vormt, en als tussenstop de speciale relativiteitstheorie.

We beginnen in deze eerste aflevering met het bestuderen van klokken en concluderen met Einstein dat bewegende uurwerken langzamer gaan lopen. Dit is, samen met een gedachtenexperiment met biljartballen, genoeg om E = mc² te ontdekken. Maar we krijgen nu wel een merk­waardige paradox: hoe kan klok A nu langzamer lopen dan klok B, als ook klok B langzamer loopt dan klok A? Welk geheim schuilt hierachter? In onze zoektocht naar ont­sluiering komen we terloops ook Einstein tegen in zijn persoonlijke doen en laten. Zin in een ontmoeting?

doelstelling:
Begrijpen hoe de formule E = mc² gevonden kan worden, tezamen met de historische context.

voorkennis:
Stelling van Pythagoras en eenvoudige formuleafleiding, bijvoorbeeld (1-a)2=1-2a+a2. De begrippen ‘massa’ en ‘energie’ worden opnieuw behandeld.

cursusdata:
6 september 2018 (1).

tijd:
Donderdag 13.15 – 15.00 uur.

plaats:
De Uithof-Utrecht. Zodra de locatie bekend is wordt dit hier vermeld.

studiemateriaal:
Tijdens de cursus geeft de docent aan waar en hoe de hand-outs van het college gedownload kunnen worden.

Prijs: € 29

Aantal plaatsen: 50

Startdatum: 06-09-2018

Periode: Najaar

Locatie: Utrecht - Uithof

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus leergang

Duur : 1 bijeenkomst

Ik heb een vraag

Related Products

29-11-2018

8 bijeenkomsten

06-09-2018

1 bijeenkomst

17-05-2019