Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

Hubble trouble

Crisis in de kosmologie?

Prof. dr. John Heise

natuurwetenschappen zomeracademie

3N0 213
Utrecht

Waarnemingen van Supernova’s type Ia, zoals in dit plaatje, zijn belangrijk voor ons heelal­model. Zijn ze wel overal in het heelal hetzelfde?

Course Reviews

Still no reviews

Na uw aanmelding voor een cursus mag u een gratis lezing uitzoeken. Uw keuze kunt u per e-mail doorgeven aan hovo@uu.nl.
Ook kunt een tweede cursus volgen voor de helft van de prijs. U betaalt dan de helft van de goedkoopste cursus. Ook deze tweede cursus kunt u aanmelden via hovo@uu.nl.

We bespreken de nieuwste ontwikkelingen in de sterrenkunde over het allergrootste en het allerkleinste, respectievelijk op het gebied van de kosmo­logie en zwarte gaten. Dat zijn de twee vakgebieden waarin de huidige zwaartekrachttheorie, de Algemene Relativiteits­theorie van Einstein, van toepassing is.

De oorsprong van ons heelal vond plaats in een oerknal, de Big Bang; daarover lijkt weinig twijfel te bestaan. Tot voor kort werd de daarop volgende uitdijing van het heelal het zogenaamde concordantie-model genoemd, omdat iedereen het daarover eens was: het standaardmodel van het heelal. Het houdt de voorspelling in dat er op kosmische schaal nieuwe energievormen een rol spelen, zoals donkere energie. Die consensus lijkt verdwenen in het afgelopen jaar. Nieuwe waarnemingen leiden tot verschillende waarden voor de zogenaamde Hubble-constante. Wellicht bestaat donkere energie helemaal niet.

Zwarte gaten vormen mogelijk de sleutel tot een nieuwe theorie, een vereniging van Einsteins theorie met de kwantumnatuurkunde, de heilige graal in de theoretische natuurkunde. In deze spannende ontwikkeling spelen zogenaamde ‘wormgaten’ een rol, een speciaal soort zwart gat. Kunnen we daarmee tot een kwantum-zwaartekracht komen, die mogelijk ook een verklaring gaat geven voor de bizarre aspecten van de kwantumnatuurkunde?

voorkennis:
Verwacht wordt dat de cursist een exact-wetenschappelijke redenering kan volgen op basis van de aangedragen kennis.

cursusdata:
10, 17, 24, 31 juli 2020 (4).

tijd:
Vrijdag 13.15 – 15.00 uur.

plaats:
Live online.

studiemateriaal:
Tijdens de cursus zal studiemateriaal geadviseerd worden.

Prijs: € 100

Aantal plaatsen: 100

Startdatum: 10-07-2020

Periode: Zomer

Locatie: Live online

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus online

Duur : 4 bijeenkomsten

Ik heb een vraag