Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

Identiteit in de film

Een geheel nieuwe cursus Film en Filosofie

Dhr. dr. J.M. Mulder

filmwetenschap

3F9 102
Universiteit Utrecht

Cloud Atlas (2012) van Tom Tykwer en Lilly & Lana Wachowski

Geef een reactie

Course Reviews

Still no reviews

Alle films zijn Nederlands ondertiteld.

Filosofie gaat vaak over begrippen die op het eerste gezicht geheel vanzelfsprekend lijken, maar bij nadere beschouwing ongrijpbaar en diepgaand blijken te zijn. Identiteit is zo’n begrip. We weten allemaal best wie we zijn en we volgen het leven van mensen om ons heen, zonder de draad kwijt te raken over wie nu precies wie is (die keren dat we mensen door elkaar halen zijn toch eerder uitzondering dan regel). Bij nadere beschouwing is dat begrip van persoonlijke identiteit echter helemaal niet zo eenvoudig te vatten: in hoeverre hangt je identiteit af van je karakter, van je herinneringen, van je lichaam, van je culturele inbedding? Bestaat er zoiets als een ziel die de grondslag vormt voor onze persoonlijke identiteit? In de film­wereld zijn deze thema’s op kleurrijke wijze vanuit allerlei perspectieven verbeeld. We ontvouwen aan de hand van een selectie van films die met dit thema te maken hebben een zevental filosofische perspectieven op persoonlijke identiteit.

 • The Matrix (1999, 150 min.) – Lana & Lilly Wachowski (DM)
  Deze ‘klassieker’ presenteert ons met de illusionaire wereld van de ‘matrix’, waarin de mensen zonder het zelf te weten zijn ingeplugd. Maakt dat de identiteit van deze mensen ook tot een illusie? En wat gebeurt er dan als je, zoals Neo, ‘wakker’ wordt gemaakt voor de ‘echte’ werkelijkheid? Met Keanu Reeves.
 • Man on the Moon (1999, 119 min.) – Milos Forman (JM)
  Deze film is gebaseerd op het levensverhaal van de komiek Andy Kaufman. Als je naar zijn verschijning, zijn optredens en zijn biografie kijkt, dan tast je volledig in het duister over zijn identiteit. Een limietgeval, om het zo te zeggen. Met Jim Carrey.
 • The Prestige (2006, 135 min.) – Christopher Nolan (DM)
  De illusionist wil zijn publiek de perfecte illusie voorschotelen. Een tweetal illu­sionisten gaat wel erg ver in hun wedijver om die illusie te perfectioneren: wordt de illusie hier werkelijkheid? Waar ligt precies de grens? Met Scarlett Johansson.
 • Moon (2009, 97 min.) – Duncan Jones (JM)
  Stel je moet voor een aantal jaren op de maan werken, helemaal alleen, om een energiecentrale aldaar te bemannen. Zou het dan niet veel handiger zijn als je een kloon van jezelf die opdracht laat uitvoeren, zodat je zelf verder kunt met je leven onder de mensen op aarde? Maar hoe verhoudt die kloon zich dan tot jou? Wie is nu eigenlijk wie? Met Sam Rockwell.
 • La Double Vie de Véronique (1991, 98 min.) – Krzysztof Kieslowski (DM)
  Dit is een film met veel ‘lagen’. De Poolse Weronica en de Franse Véronique lijken wel één en dezelfde identiteit te delen. Twee versies van dezelfde persoon: één in het roerige, net van het communisme ‘bevrijde’ Polen, één in Frankrijk. En de poppenspeler Alexandre brengt nog een extra element in het geheel: wie trekt er eigenlijk aan de touwtjes van onze levens? Met Irene Jacob.
 • Her (2013, 126 min.) – Spike Jonze (JM)
  Er wordt hard gewerkt aan kunstmatige intelligentie, en vooral ook aan kunstmatige persoonlijkheden met een eigen, herkenbare, zichzelf ontwikkelende identiteit. Hoever kan die ontwikkeling gaan? Zou je echt in een menselijke verhouding tot zo’n artificiële identiteit kunnen komen te staan – en er zelfs verliefd op kunnen worden? Met Joaquin Phoenix.
 • Cloud Atlas (2012, 172 min.) – Tom Tykwer, Lilly & Lana Wachowski
  Deze film speelt met de gedachte van een continuïteit tussen personen in verschillende episoden uit de mensheidsontwikkeling: reïncarnatie. Een fascinerende gedachte vanuit het gezichtspunt van persoonlijke identiteit, die uiteraard tot in de alleroudste culturen en bijbehorende filosofieën terug­gevonden kan worden. Met Tom Hanks & Halle Berry.

cursusdata:
Attentie! tijden zijn iets gewijzigd, anders dan in de cursusgids aangegeven. Het wordt: 2, 9, (niet 16), 23, 30 maart; 6, 13 en 20 april 2019 (7).

tijd:
Zaterdag 11.00 tot 14.30 uur (afhankelijk van de filmlengte). Van 11.00-11.45 college, daarna pauze en vervolgens filmvertoning en discussie.

plaats:
Filmtheater ’t Hoogt zal tijdelijk gehuisvest zijn in: Het Huis Utrecht, Boorstraat 107 3513 SE Utrecht.

studiemateriaal:
De docent reikt ter plaatse een hand-out met literatuurverwijzingen uit.

Prijs: € 238

Aantal plaatsen: 100

Startdatum: 02-03-2019

Periode: Voorjaar

Locatie: Binnenstad Utrecht

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus

Duur : 7 bijeenkomsten

Ik heb een vraag