Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

Internationaal recht

Dr. Otto Spijkers

economie & recht

3E0 101
Utrecht

Gepubliceerd tijdens de San Francisco Conferentie in 1945 toen het VN-Handvest werd opgesteld. De cartoon toont mooi het dilemma aan: moet de naoorlogse wereldorde op recht of op macht worden gebaseerd? (New York Times, 1945)

Course Reviews

Still no reviews

Gepubliceerd tijdens de San Francisco Conferentie in 1945 toen het VN-Handvest werd opgesteld. De cartoon toont mooi het dilemma aan: moet de naoorlogse wereldorde op recht of op macht worden gebaseerd? (New York Times, 1945)

Deze cursus biedt een ‘realistische’ introductie tot het internationaal recht, met veel aandacht voor de daadwerkelijke invloed van het internationaal recht op de internationale betrekkingen. Het internationaal recht wordt vaak beschouwd als een instrument van de macht­hebbers. Slechts een beperkt aantal staten heeft het internationaal recht immers vormgegeven. Vervolgens kunnen ze het internationaal recht gebruiken als zogenaamde objectieve rechtvaardiging (of ‘excuus’), om hun waarden en belangen overal in de wereld te behartigen.

Opvallend genoeg wordt datzelfde internationaal recht tegelijkertijd gezien als het meest effectieve instrument dat we hebben om dit soort machtsuitoefening in te dammen. Volgens deze laatste opvatting is het internationaal recht gebaseerd op wereldwijd gedeelde waarden, zoals vrede en veiligheid, duurzaamheid, menselijke waardigheid en het zelfbeschikkingsrecht van volkeren. Een dergelijke benadering lijkt eerder gebaseerd op utopische ideeën dan op de werkelijkheid.

In deze cursus geeft de docent eerst een introductie tot het internationaal recht, met als thema deze spanning tussen recht en macht. Hierna kijken we gezamenlijk hoe deze spanning uitpakt bij pogingen een antwoord te geven op de grootste mondiale vragen van vandaag de dag, zoals terrorisme, klimaat­verandering en inperkingen van individuele vrijheden.

cursusdata:
31 januari; 7, (niet 14), 21, 28 februari; (niet 6), 13, 20 maart 2020 (6).

tijd:
Vrijdag 11.00 – 12.45 uur.

plaats:
Janskerkhof 2-3, zaal 115, Utrecht.

studiemateriaal:
Zeer gewenst: Willem van Genugten, Daniela Heerdt en Nico Schrijver, Ontdek het internationale recht: een kennismaking met het internationaal recht en Den Haag, internationale hoofdstad van vrede en recht (Wolf Legal Publishers, 2017); Martti Koskenniemi, ‘The Politics of International Law’, European Journal of International Law, Vol. 1 (1990) No.1 /2; Otto Spijkers, ‘De notie van wereldrecht vóór, tijdens, en na de oprichting van de Verenigde Naties’, Nederlands Juristenblad, 85 (1) (pp. 12-15); Otto Spijkers, The United Nations and the Evolution of Global Values, Intersentia, Nederlandse Samenvatting

Prijs: € 192

Aantal plaatsen: 30

Startdatum: 31-01-2020

Periode: Voorjaar

Locatie: Binnenstad Utrecht

Zie de praktische informatie voor details

Soort: special

Duur : 6 bijeenkomsten

Ik heb een vraag