Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

Italië, de mythe van een natie

Dhr. dr. A.P.J. van Osta

geschiedenis

3G9 113
Universiteit Utrecht

Natievorming aan het begin van de twintigste eeuw: het kweken van oorlogsenthousiasme ten behoeve van de interventie in de Eerste Wereldoorlog (1915)

Geef een reactie

Course Reviews

Still no reviews

Deze cursus is een vervolg op en verdieping van de cursus over de Italiaanse geschiedenis van voorjaar 2018, maar kan ook goed los worden gevolgd.

Natievorming aan het begin van de twintigste eeuw: het kweken van oorlogsenthousiasme ten behoeve van de interventie in de Eerste Wereldoorlog (1915)

Italië is pas laat een eenheidsstaat geworden: in 1861. Een van de redenen was dat het nationale gevoel niet sterk ontwikkeld was. Vandaar de uitspraak van een van de grondleggers van de nieuwe staat: “Italië is af, maar de Italianen moeten nog gemaakt worden”. Het zijn profetische woorden gebleken: er is nog altijd geen land in Europa waar de burgers zo weinig ophebben met de staat als Italië. De overwinning van de Vijfsterrenbeweging bij de verkiezingen van vorig jaar getuigt daarvan.

Toch hebben de machthebbers van begin af aan er alles aan gedaan om het nationale gevoel onder de Italianen te versterken. Zij hebben de natiestaat uitgevonden en vervolgens manieren bedacht om die bij de bevolking tot leven te wekken. In deze cursus komen enkele opmerkelijke voorbeelden van die nation-building aan de orde, vanuit uiteenlopende disciplines. Niet alleen vanuit de binnenlandse en buitenlandse politiek, zoals de plaats en functie van de monarchie, maar ook vanuit de architectuur, zoals het Rome van Mussolini en Tresigalla, en vanuit de literatuur zoals Pinocchio. De bedoeling is zo een beeld te krijgen van Italië door twee eeuwen heen.

cursusdata:
5, 12, 19, 26 maart; 2, 9, 16 april 2019 (7).

tijd:
Dinsdag 13.15 – 15.00 uur.

plaats:
Spinoza Hall, Kriekenpitplein 18-19, 3584 EC Utrecht; alle data: zaal 107.

studiemateriaal:
Zeer gewenst: Jaap van Osta (2016) Een geschiedenis van het moderne Italië, Wereldbibliotheek, herziene en uitgebreide versie. Aanbevolen: Emilio Gentile (2009) La Grande Italia: The Myth of the Nation in the 20th Century, The University of Wisconsin Press.

Prijs: € 203

Aantal plaatsen: 40

Startdatum: 05-03-2019

Periode: Voorjaar

Locatie: Utrecht - Uithof

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus

Duur : 7 bijeenkomsten

Ik heb een vraag