Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

Jean-Paul Sartre

Dhr. dr. Hans van Stralen

lezing zomeracademie

3C0 205
Utrecht

Jean Paul Sartre door David Levine

Course Reviews

Still no reviews

Jean Paul Sartre door David Levine

Sartre was in de jaren ’50 de belangrijkste vertegenwoordiger van het existentialisme in Frankrijk. Later ontwikkelde hij zich in de richting van een militante vorm van marxisme. Tegenwoordig wordt hij – wellicht door zijn moralisme – minder gelezen, maar de vraag luidt of dat terecht is. Sartre heeft namelijk zeer behartenswaardige zaken behandeld die vandaag de dag nog een interessant licht kunnen werpen op onze wereld. Maar ook zijn visie op het individu en diens neiging in de kwade trouw te vervallen kan men als een actueel gegeven bezien. Voor wat betreft de postkoloniale literatuur die op dit moment in de literatuurwetenschap uitvoerig bestudeerd wordt, zien we dat hij uitermate vroeg al stelling nam tegen de uitbuiting in de Derde Wereld door daar in woord en daad op te reageren. In zijn auto­biografie Les mots (De woorden) blikt hij terug op zijn christelijke opvoeding en zijn vergeefse poging door middel van de literatuur aan zijn milieu te ontsnappen. Sartres literaire en filosofische oeuvre blijkt in deze snel veranderende wereld nog steeds een bijdrage aan diverse thema’s en debatten te kunnen leveren.

datum:
2 juli 2020.

tijd:
Donderdag 11.00 – 12.15 uur (geen pauze).

plaats:
Marinus Ruppertgebouw, zaal D, Leuvenlaan 19-21, Utrecht Science Park.

studiemateriaal:
Eventueel: Sarte, J.P. Het existentialisme is een humanisme. Amsterdam: Uitgeverij Bruna, 1966. Sarte, J.P. De Woorden. Utrecht: Uitgeverij Bijleveld, 2017.

Prijs: € 25

U kunt gratis een introducé meenemen die nog geen HOVO-cursus heeft gevolgd. Na uw aanmelding kunt u een mail sturen naar hovo@uu.nl met naam en e-mailadres van deze persoon, en de code van de lezing. Uw introducé ontvangt dan een bevestiging van deelname.

Aantal plaatsen: 80

Startdatum: 02-07-2020

Periode: Zomer

Locatie: Utrecht Science Park

Zie de praktische informatie voor details

Soort: lezing

Duur : 1 bijeenkomst

Ik heb een vraag