Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

Johan van Oldenbarnevelt

Roem en onthoofding van de stichter van ons land

Dhr. drs. G.J.A. Raven

geschiedenis zomeracademie

2G9 213
Hogeschool Utrecht-Amersfoort

Course Reviews

Still no reviews

Johan van Oldenbarnevelt werd in 1547 geboren in Amersfoort en zijn leven heeft hier altijd veel belang­stelling getrokken. Museum Flehite heeft zelfs honderden voorwerpen over hem verzameld, zoals het beroemde stokje en een middeleeuws drieluikje. Wat is er nog van hem te zien in de Amersfoortse binnenstad?

Johan was de feitelijke stichter van ons land. Hij was landsadvocaat (nu premier) en bedacht de bestuursvorm, de Verenigde Oost-Indische Compagnie en het Twaalfjarig Bestand. Ook was hij eerst de mentor van prins Maurits, de commandant van het Staatse leger dat zulke mooie successen behaalde. Maar uiteindelijk konden ze niet meer met elkaar overweg. De Staten-Generaal lieten Johan arresteren en na een langdurig proces werd hij vierhonderd jaar geleden onthoofd, op 13 mei 1619. Waarom was dat nou nodig?

De twee eerste lezingen gaan over het leven en de opkomst van Johan van Oldenbarnevelt en daarna ook zijn ondergang. De derde bijeenkomst is een rondleiding over de expositie in Museum Flehite. Daar is bijvoorbeeld het zwaard te zien waarmee Johan is onthoofd; niet die uit het Rijksmuseum maar natuurlijk het échte, uit een museum in Dresden.

cursusdata:
12, 19, 26 juli 2019 (3).

tijd:
Vrijdag 11.00 – 13.00 uur.

plaats:
Hogeschool Utrecht-Amersfoort,zaal C1.42, De Nieuwe Poort 21, 3812 PA Amersfoort. 26 juli: Museum Flehite, Westsingel 50/Breestraat 80, Amersfoort.

studiemateriaal:
Alle deelnemers krijgen tevoren het themanummer van het erfgoedblad Kroniek over Van Oldenbarnevelt (digitaal of op papier).

Prijs: € 96

exclusief entree museum (zonder museumkaart € 12,50, met museumkaart gratis)

Aantal plaatsen: 70

Startdatum: 12-07-2019

Periode: Zomer

Locatie: Hogeschool Utrecht-Amersfoort

26 juli: Museum Flehite, Westsingel 50/Breestraat 80, Amersfoort Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus

Duur : 3 bijeenkomsten

Ik heb een vraag