Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

Kerken en kloosters op de Wadden

Dhr. dr. A. Doedens

geschiedenis

3G9 312
Universiteit Utrecht

Fragment uit 17e-eeuws schilderij uit de voormalige schuilkerk van Den Burg, Vlieland (Cultuurhist. Museum De Waal. Foto Anne Doedens)

Course Reviews

Still no reviews

17e-eeuws schilderij uit de voormalige schuilkerk van Den Burg, Vlieland (Cultuurhist. Museum De Waal. Foto Anne Doedens)

In 2018 publiceerden Jan Houter en Anne Doedens Het Rijk Gods op Vlieland. Dit boek gaat over de eilander kerken en het Armhuis van de diaconie. De cursus behandelt de achtergrond van deze publicatie, namelijk geloof en geschiedenis van oude kerken en kloosters op de Waddeneilanden. Te beginnen met Willibrord komt de geschiedenis aan bod van oeroude godshuizen als die van Oosterend op Texel of Hollum op Ameland. Het verhaal loopt door tot de herbouw van de kerk van Nes aan de (Amelander) Kardinaal de Jongweg. We hebben het over kloosterlingen die Schiermonnikoog ontgonnen en van Vlieland een eiland maakten, de katholieken van de ‘vrijstaat’ Ameland, de kerk van Hoorn op Terschelling, de doopsgezinden op Vlieland en over het verdwenen klooster van Texel. Opvallend is de aanwezigheid vanaf de vroege 16e eeuw van de doopsgezinden op de Wadden­eilanden. Waarom juist daar? Andere vragen waar wij een antwoord op geven zijn: Hoe orthodox waren de eilanders? En zelfs vanuit Friesland en Groningen ‘bedienden’ kloosterlingen de eilanden. Waarom deden ze dat? En tenslotte behandelen we de vraag waarom er eigenlijk zoveel kloosters actief waren op de Wadden? Kortom: in deze cursus behandelen we het geestelijk leven en zijn materiële verschijningsvorm in de geschiedenis van een uniek stukje Nederland.

cursusdata:
6, 13, 20 november 2019 (3).

tijd:
Woensdag 11.00 – 12.45 uur.

plaats:
UU-Ruppertgebouw, Leuvenlaan 19-21, 3584 CE De Uithof-Utrecht; 06/11-zaal 111; 13/11-zaal 116; 20/11-zaal Wit.

studiemateriaal:
G.N.M. Vis en D.J.M. Zeinstra (1996) Vroomheid tussen Vlie en Lauwers: Aspecten van de Friese kerkgeschiedenis; Anne Doedens en Jan Houter (2018), Het Rijk Gods op Vlieland: De geschiedenis van de eilander kerken en het Armhuis.

Prijs: € 96

Aantal plaatsen: 40

Startdatum: 06-11-2019

Periode: Najaar

Locatie: Utrecht Science Park

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus

Duur : 3 bijeenkomsten

Ik heb een vraag