Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

Kijken in Middeleeuwse kerken

Mw. dr. L.C.J.J. Bogaers

geschiedenis zomeracademie

1G0 209
Utrecht

De rondleiding in de Pieterskerk

Course Reviews

Still no reviews

Na de prachtige rond­leidingen door de oude Utrechtse binnenstad in de herfst van 2019 verlangden cursisten ernaar om de kerken die wij passeerden binnen te gaan. Deze wens gaat nu in vervulling. Op het programma staan de Domkerk, de Pieterskerk, de Jacobikerk en de Nicolaïkerk en Geertekerk. Deze kerken hebben ieder hun eigen atmosfeer. De gotische Domkerk functioneerde als kathedraal, als bisschopszetel van het bisdom Utrecht. De grandeur is onmiskenbaar aanwezig. De romaanse Pieterskerk is veel intiemer. De Jacobikerk laat het zelfbewustzijn en de sociale betrokken­heid van middel­eeuwse parochianen zien. De ‘Klaaskerk’ is een mooie mengeling van romaans en gotisch en heeft een bijzondere ruimtelijke werking. En tot slot is er de bescheiden Geertekerk, gebouwd voor en door parochianen met een kleine beurs, ook weer intiem van karakter. Aan de kerken is de betekenis die zij voor de gebruikers hadden goed af te lezen.

Ter verkenning begint elke rondleiding met een rondje om de kerk. Als er eenmaal een verbinding met het gebouw gelegd is, gaan we naar binnen. En daar onderzoeken we wat kenmerkend is voor deze kerk.

cursusdata:
7, 9, 14, 16 juli 2020 (4).

tijd:
Dinsdag en donderdag 14.00 – 15.30 uur (er is geen pauze, wijzigingen voorbehouden i.v.m. programma en tijden Kerken Kijken Utrecht).

plaats:
Bij de kerken, centrum Utrecht, u ontvangt tijdig bericht waar precies.

studiemateriaal:
Eventueel: Bogaers, L. Aards, betrokken en zelfbewust. De verwevenheid van cultuur en religie in katholiek Utrecht. Te verkrijgen via info@levendverledennu.nl

Prijs: € 128

Aantal plaatsen: 40

Startdatum: 07-07-2020

Periode: Zomer

Locatie: Binnenstad Utrecht

Bij de kerken, u ontvangt tijdig bericht waar precies. Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus

Duur : 4 bijeenkomsten

Er is geen pauze, wijzigingen voorbehouden i.v.m. programma en tijden Kerken Kijken Utrecht.

Ik heb een vraag