- In deze grafiek zien we zowel observaties als klimaatmodelberekeningen naast elkaar. Met modelstudies is het effect van natuurlijke variabiliteit en de invloed van de mens te zien.
Deze cursus is het derde deel van de meerdelige leergang ‘Weerkunde’ maar kan ook goed los gevolgd worden.
We bestuderen in een zestal lessen uitgebreid het veranderende klimaat op aarde. We kijken naar de nieuwste inzichten van klimaatverandering vanuit de zienswijze van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC). Het IPCC is een organisatie van de Verenigde Naties en maakt wetenschappelijke kennis over het klimaatsysteem en klimaatverandering toegankelijk voor beleidsmakers en overheden.
We kijken wat de invloed is van de mens, maar ook naar de natuurlijke variabiliteit in de atmosfeer. Wat is de rol van de zon, in hoeverre zijn vulkaanuitbarstingen bepalend en hoe goed zijn we in staat om de interactie tussen oceaan en atmosfeer te beschrijven? We doen dit aan de hand van observaties en klimaatmodellen. Hoe zien deze modellen eruit, wat zijn de tekortkomingen, wat kun je er wel mee en wat niet? We ontleden een wiskundig numeriek klimaatmodel en kijken welke wetten van de atmosfeer/oceaan/ijs door middel van wiskunde en programmeertaal in het model komen te staan. In de laatste les kijken we ook naar sceptische geluiden en het belang van dwarskijkers in het hedendaagse klimaatonderzoek Ook geef ik een meer verdiepend inzicht in de kwaliteit en achtergrond van experimentele seizoensverwachtingen. Wat zijn de achtergronden waar we ons als wetenschappers op baseren?