Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

La Divina Commedia van Dante

en de zeven hoofdzonden

Mw. dr. J.A.M. van der Helm

kunst & cultuur

3K9 121
Universiteit Utrecht

De louteringsberg in een zestiende-eeuwse gravure

Geef een reactie

Course Reviews

Still no reviews

In zijn Divina Commedia geeft Dante Alighieri een verslag van een tocht door het hiernamaals, die hij in het jaar 1300 gemaakt zou hebben. Dante, verteller én hoofd­persoon, maakt je als lezer deel­genoot van zijn reis door de trechter van de hel, een oord van angst en verschrikking waar zondaars eeuwig verblijven (boek I); langs de louterings­berg, waar berouwvolle zielen boete doen (boek II); door de negen hemelsferen vol gelukzalige zielen, om uiteindelijk het volmaakte goddelijke te aanschouwen (boek III).

In deze cursus maken we kennis met het tweede rijk of Purgatorio, veruit het meest dynamische van de drie. Het is een tijdelijk oord waar zielen zich ontdoen van hun aardse smetten, in het bijzonder de zeven hoofdzonden, om vervolgens op stijgen naar de hemel. In tegenstelling tot de ‘statische’ hel (eeuwige ellende) en hemel (eeuwige gelukzaligheid) geeft de louteringsberg – als ademend middengebied – een proces weer en is daarmee het meest aardse deel.

Aan de hand van de tekst van de Commedia zelf en beeldmateriaal uit latere periodes, gaan wij met Dante via zeven terrassen mee richting top, waar het aards paradijs ligt. Purgatorio – met zijn zeven, nog steeds actuele hoofd­zonden – is de moeite van het bestijgen waard!

cursusdata:
7, 14, 21, 28 maart 2019 (4).

tijd:
Donderdag 13.15 – 15.00 uur.

plaats:
De Uithof-Utrecht. Zodra de locatie bekend is wordt dit hier vermeld.

studiemateriaal:
Zeer gewenst: vertaling van La Divina Commedia van Dante, bijvoorbeeld: Dante Alighieri, De goddelijke komedie, vertaald, ingeleid en toegelicht door Frans van Dooren, Ambo, Baarn/ Amsterdam, 1987 of latere editie; Dante Alighieri, De goddelijke komedie. Vertaald door Ike Cialona en Peter Verstegen, Atheneum/ Polak & van Gennep, Amsterdam, 2000 of latere editie.

Prijs: € 116

Aantal plaatsen: 40

Startdatum: 07-03-2019

Periode: Voorjaar

Locatie: Utrecht - Uithof

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus

Duur : 4 bijeenkomsten

Ik heb een vraag