Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

Mahatma Gandhi als ‘filosoof’

Satyagraha onderbouwd

Dhr. drs. R.A.R. Keurntjes

wijsbegeerte

1W9 139
Hogeschool Utrecht

Mahatma Gandhi

Geef een reactie

Course Reviews

Still no reviews

Albert Einstein zei over Gandhi: “Generations to come will scarce believe that such a one as this ever in flesh and blood walked upon this earth.”

Mahatma Gandhi is één van de meest inspirerende personen uit de 20e eeuw. Door middel van geweldloos verzet wist hij India te bevrijden van het Engelse imperialisme. Hij was tevens een voorbeeld voor andere groten der aarde zoals Martin Luther King en Nelson Mandela.

Wat minder bekend is, is de denkwereld van Gandhi. Waarom was hij er zo van overtuigd dat geweldloos verzet de enige weg naar de overwinning was? Hoe keek hij tegen de mens en haar verlangens aan?

Gandhi heeft zijn ideeën niet in een systematische filosofie uitgewerkt, maar uit alles wat hij geschreven heeft – en dat is veel – blijkt een grote samenhang. In de cursus zullen we trachten deze samenhang inzichtelijk te maken.

Gandhi schreef over ethiek, religie, gezondheid en sociale en politieke vraagstukken. In de cursus zullen we kernthema’s uit zijn filosofie behandelen: satyagraha (trouw aan waarheid), ahimsa (geweldloosheid) en brahmacharya (‘kuisheid’). Maar we zullen het ook hebben over Gandhi zijn visie op geweld, mensenrechten (en -plichten) en ethiek.

cursusdata:
14, 21, (niet 28) februari; 7, 14, 21, 28 maart; 4 april 2019 (7).

tijd:
Donderdag 13.15 – 15.00 uur.

plaats:
Hogeschool Utrecht, Padualaan 101, 3584 CH De Uithof-Utrecht. Alle data; 02.04.

studiemateriaal:
Het valt aan te bevelen vooraf de film Gandhi (1982) van Richard Attenborough te kijken. Tijdens de cursus worden teksten digitaal ter beschikking gesteld in het Engels en waar mogelijk in het Nederlands. Aanbevolen: Gandhi, Autobiography: The Story of My Experiments with Truth. Nederlandse vertalingen: Mahatma Gandhi, Autobiographie, Arnhem: Van Loghum Slaterius, 1931; M.K. Gandhi, Het verhaal van mijn experimenten met de waarheid, een autobiografie, Zwolle: Stichting voorlichting actieve geweldloosheid, 1986.

Prijs: € 203

Aantal plaatsen: 30

Startdatum: 14-02-2019

Periode: Voorjaar

Locatie: Utrecht - Uithof

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus

Duur : 7 bijeenkomsten

Ik heb een vraag