Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

Met het oog op Nederlands erfgoed

Architectuur en stedenbouw 800-1600

Drs. Irmgard van Koningsbruggen

kunst & cultuur

3K0 307
Utrecht

Kasteelruïne van Wijk bij Duurstede in restauratie, 1950 (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed).

Course Reviews

Still no reviews

Kasteelruïne van Wijk bij Duurstede in restauratie, 1950 (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed).

Deze cursus is het eerste deel van de driedelige leergang ‘Erfgoedperspectieven op architectuur en stedenbouw in Nederland: van middeleeuwen tot heden’, maar kan ook goed los gevolgd worden.

U kunt een tweede cursus volgen voor de helft van de prijs; u betaalt dan de helft van de goedkoopste cursus. De tweede cursus kunt u aanmelden via hovo@uu.nl

Deze cursus biedt verschillende perspectieven op middeleeuwse architectuur en stedenbouw in Nederland. Zij opent de ogen voor de vormgeving, ruimtelijke context en symbolische betekenissen, maar ook voor de context waarin dit erfgoed in de loop der eeuwen is gewaardeerd. Ze bespreekt wat er nog resteert van de middeleeuwse bouwcultuur van ons land, dat tot 1648 deel uitmaakte van het Duitse Rijk. Bisschoppen bouwden hier kerken en monniken stichtten kloosters vanuit hun moederconventen elders in Europa. Wat betekenden deze relaties voor de architectuur? Vanaf de twaalfde eeuw werden lokale heren steeds machtiger. Om economische en politieke redenen ontstonden toen verbintenissen met Engeland, Bourgondië, Vlaanderen en Frankrijk. Welke gevolgen hadden die allianties voor de vormgeving van gebouwen? En welke rol speelde het landschap - de ondergrond, de ligging aan zee en de loop van rivieren - voor het ontstaan van nederzettingen, het stichten van steden, de verspreiding van vormen en het materiaalgebruik?
Vanaf de achttiende eeuw kwam er in het onderzoek schoorvoetend belangstelling voor middeleeuwse architectuur en stedenbouw en vanaf de late negentiende eeuw ook ten aanzien van de bescherming ervan als monument of gebied. Deze cursus gaat in op de vraag welke waarden het gebouwde erfgoed uit de periode 800-1600 heeft voor de 21e eeuw.
In deze nieuwe leergang ligt de nadruk op het gebouwde erfgoed in Nederland en komen ook de geschiedenis van de stedenbouw en de relaties met het landschap aan de orde. Tevens wordt ingegaan op recente visies ten aanzien van de omgang met erfgoed. Voor de cursisten die de vorige leergang volgden, waarin de nadruk op West-Europese architectuurgeschiedenis en erfgoed lag, is dit opnieuw interessant.

cursusdata:
10, 17, 24 september; 1, 8, 15, 22, 29 oktober 2020 (8).

tijd:
Donderdag 11.00 – 12.45 uur.

plaats:
Live online.

studiemateriaal:
Aanbevolen naslagwerk: Ronald Stenvert e.a. (1996-2006). Monumenten in Nederland (12 delen). Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren. Zie: www.dbnl.org en www.dbnl.nl.

Prijs: € 200

Aantal plaatsen: 50

Startdatum: 10-09-2020

Periode: Najaar

Locatie: Live online

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus online

Duur : 8 bijeenkomsten

Ik heb een vraag