Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

Mythen volgens Ovidius

Mw. drs. A. van Wiechen

geschiedenis

2G0 111
Hogeschool Utrecht-Amersfoort

Pan achtervolgt Syrinx, Italiaans 16e-eeuws bord © Conens & Van Wiechen

Course Reviews

Still no reviews

De Romeinse dichter Ovidius smeedde eeuwenoude mythen in eigen dichterlijke woorden aan elkaar in zijn Metamorphosen. Vanaf de allereerste verandering – chaos wordt geordend – neemt Ovidius zijn lezer mee in een verrukkelijke brij van geschiedenissen en mythen naar zijn eigen tijd, de tijd van keizer Augustus.

Niet alleen in de Romeinse tijd maakte het werk furore. Vanaf de 8e eeuw werden de Metamorphosen in christelijk middeleeuws Europa veel gelezen, vertaald en bewerkt. Dat schilders van de Renaissance zich erdoor lieten inspireren lijkt logisch, maar waarom was het werk in onze contreien in de 17e eeuw zó populair? Ovidius’ werk stond toen bekend als schildersbijbel.

Ovidius’ woorden zijn de leidraad in deze cursus, maar we gaan ook steeds de diepte in, op zoek naar de verschillende symbolische betekenissen van de verhalen. Was de ontvoering van mooie jonge Ganymedes een van de vele slippertjes van Zeus/Jupiter, de middeleeuwer zag in Ganymedes de evangelist Johannes die in de hemel werd ontvangen. Rembrandts Ganymedes – een huilend jongetje – had wellicht een politieke lading, terwijl Rubens zijn Ganymedes schilderde als een herinnering aan zijn pas gestorven broer.

Deze cursus is ideaal om alle klassieke mythen weer eens op te halen en de tijdgebonden diepere symboliek ervan te ontdekken.

cursusdata:
12, 19, (niet 26) februari, 4, 11, 18, 25 maart 2020 (6).

tijd:
Woensdag 13.15 – 15.00 uur.

plaats:
Hogeschool Utrecht-Amersfoort, 12 februari, zaal C2.46, 19 feruari, zaal C3.43, 4, 18 maart, zaal B3.22, 11 maart, zaal C2.36, 25 maart, zaal C4.49, De Nieuwe Poort 21, 3812 PA Amersfoort.

studiemateriaal:
Een syllabus geschreven door de docent is bij de cursus beschikbaar (€10) en zij gaat uit van deze Nederlandse vertaling: Ovidius: Metamorphosen vertaald door M. d’Hane-Scheltema. Amsterdam: Atheneaum-Polak & Van Gennep, 1993 (en latere drukken).

Onze docenten

Prijs: € 192

Aantal plaatsen: 30

Startdatum: 12-02-2020

Periode: Voorjaar

Locatie: Hogeschool Utrecht-Amersfoort

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus

Duur : 6 bijeenkomsten

Ik heb een vraag