Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

Nederlandse bevrijdingsoorlog

Dr. Kees Schulten

geschiedenis

3G0 113
Universiteit Utrecht

Een Duitse Königstiger-tank is na de Slag om Arnhem achtergebleven in de Weverstraat van Oosterbeek (Nico Kramer 1945, Gelders Archief)

Course Reviews

Still no reviews

Deze colleges over de bevrijdingsoorlog bieden stof tot nadenken en verdieping in het jaar dat we 75 jaar bevrijding herdenken. Na Dolle Dinsdag in 1944 werd een reeks gebieden buiten de Vesting Holland geconfronteerd met de strijd van de geallieerden tegen de Duitsers. Hele streken werden verwoest, Walcheren werd onder water gezet. Duizenden burgers en militairen sneuvelden in het bevrijdingsgeweld. Deze cursus behandelt de militaire operaties van de geallieerden en de Duitse tegenstand, van Market Garden in Brabant en Gelderland, de Slag om de Schelde in Zeeland tot de opstand van de Georgiërs op Texel en de bevrijding van de noordelijke provincies. Van De Tankslag bij Overloon tot de bombardementen op de Maasbruggen bij Venlo in dezelfde tijd. Van de bevrijding van Tilburg, Breda en Den Bosch tot het vertrek van de Duitsers in juni 1945 van enkele Waddeneilanden. Naast de militaire operaties en de overwegingen daarachter komt nadrukkelijk het effect ervan op de burgerbevolking aan bod, evenals het optreden van het verzet ten tijde van de behandelde operaties.
De bevrijding van Westerbork en kamp Vught door de oorlogvoerende geallieerden confronteerde het verzet met de verschrikkelijke concentratiekampen
die ook in Nederland bestonden.

cursusdata:
12, 19, (niet 26) februari; 4, 11 maart 2020 (4).

tijd:
Woensdag 11.00 – 12.45 uur.

plaats:
Ruppertgebouw, zaal D, Leuvenlaan 19-21, USP.

studiemateriaal:
Het studiemateriaal wordt digitaal ter beschikking gesteld; daarnaast aanbevolen: Anne Doedens en Liek Mulder: Bevrijdings­oorlog 1944/5, De Walburg Pers, december 2019/januari 2020.

Prijs: € 128

Aantal plaatsen: 80

Startdatum: 12-02-2020

Periode: Voorjaar

Locatie: Utrecht Science Park

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus

Duur : 4 bijeenkomsten

Ik heb een vraag