Generic selectors
Alleen precies overeenkomende resultaten
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
courses

Nieuw licht op de middeleeuwen

Mw. drs. S.W. van Roosmalen

kunst & cultuur

1K0 116
Hogeschool Utrecht

Nieuw licht op de middeleeuwen: detail van het Lam Gods door de Gebroeders Van Eyck, 1432

Course Reviews

Still no reviews

Wanneer men spreekt van ‘middeleeuwse toestanden’, wordt daarmee doorgaans ‘barbaars’ of ‘achterlijk’ bedoeld. Het beeld van de middel­eeuwen als een tijd van stilstand of zelfs achteruitgang is diep in ons collectief bewustzijn verankerd. Doel van deze cursus is dit beeld van de middeleeuwen te nuanceren en bij te stellen door te kijken naar de kunst uit deze periode. Van een scherpe breuk met de antieke beschaving lijkt geen sprake te zijn. De prachtig verluchte hand­schriften tonen aan dat in de kloosters de antieke cultuur levend gehouden werd. In het Byzantijnse Rijk bleven Romeinse mozaïek- en schilder­technieken in gebruik. Mediëvisten spreken maar liefst van twee renaissances: de Karolingische renaissance (9e eeuw) en de renaissance van de 12e eeuw om aan te geven dat de antieke cultuur niet pas weer opleefde in de Renaissance (15e eeuw), maar in de middeleeuwen steeds referentiepunt bleef. Dat men in de middeleeuwen tot minstens zo grote bouwprojecten in staat was als in de oudheid, daarvan getuigen vele monumenten en in het bijzonder de gotische kathedralen. En het verbluffende realisme van Jan van Eyck is toch alles­behalve primitief.

De cursus wordt besloten met een rondleiding in het Museum Catharijne­convent, waar we middeleeuwse schilderijen, beeldhouwwerk en miniaturen gaan bekijken.

cursusdata:
5, 12, 19, 26 maart; 2 april 2020 (5).

tijd:
Donderdag 10.00 – 12.00 uur.

plaats:
Padualaan 97, 5 maart, zaal 2059, 12, 26 maart, zaal 2031, 19 maart, zaal 3019, 2 april, zaal 2053, Utrecht Science Park.

studiemateriaal:
Docent stuurt materiaal op per e-mail.

Prijs: € 130

Aantal plaatsen: 30

Startdatum: 05-03-2020

Periode: Voorjaar

Locatie: Utrecht Science Park

Zie de praktische informatie voor details

Soort: cursus

Duur : 5 bijeenkomsten

Ik heb een vraag